Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De eitand biedt de weg naar verlossing

Joep van de Laar, STONE | maandag 1 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1280x

Vandaag wordt wereldwijd 'De Dag van de Arbeid' gevierd. Hier in Italië nog alijd een vrije dag. Men gaat te picknick met pecorino en lekkere bonen in olijfolie. Werken is er niet bij. Wij zijn in afwachting van het eerste jong in Dongen. Voor hem/haar is wel degelijk werk aan de winkel...

Vandaag, anders morgen wel, verwachten we de 'geboorte' van het eerste webcamjong 2017. En wel in de Dongense kast. De spanning onder de trouwe kijkers is groot. Altijd weer een prachtig gezicht als zo'n klein frommeltje onder moeder's vleugels vandaan piept. 

Uit het ei, hoe gaat dat eigenlijk?

Nou, niet bepaald vanzelf, het is een hele grote inspanning voor het jong. En het - letterlijk -  uitbreken neemt veel tijd. Het kost de boreling dus heel veel energie.

Gelukkig heeft Moeder Natuur hem/haar uitgerust met een stevige eitand op de snavel, opgebouwd uit calcium. De eitand, sleutel tot de zelfbevrijding uit de gevangenis die het ei op zeker moment is geworden.

Aan de bak

Het uitbreken begint met het aanpikken van de luchtkamer in het ei. Met deze eerste zuurstof worden de longetjes aan het werk gezet. Als ook de restanten van de dooier de ingewanden zijn ingezogen - het voedsel voor de eerste uren- kan het betere breekwerk beginnen. Met behulp van de eitand maakt de jongeling nu eerst een gat in de eischaal. De eerste inademing van buitenlucht is een feit.

Nieuwe energie

Met de aldus opgedane nieuwe energie kan de volgende fase beginnen: het eigenlijke breken van de eischaal. De aanstaande nieuwe wereldburger doet dat door met schouders en poten tegen de binnenkant van het ei te drukken. Juist dan kun je het kuiken vaak horen piepen.

Uiteindelijk breekt de eischaal, net boven het breedste punt. Et voilà, daar istie dan, de nieuwe wereldburger. Met de oogjes dicht nog. En zeker ook een beetje moe.

Hopelijk gaan we het spoedig meemaken!

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs