Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Luisvlieg. Foto: Jochem Kühnen

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

De eerste bewoner van de kast!

Marlon de Haan | vrijdag 28 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 177x

Het was even spannend: wanneer zou 'onze' gierzwaluw terugkomen?

"Onze" gierzwaluw is terug! Op de dag van 28 april is de gierzwaluw teruggekomen, om meteen lekker te slapen op het nest op de nacht van vrijdag op zaterdag. De gierzwaluw is 11 dagen eerder terug dan vorig jaar! 

Intern was het even spannend: team Gierzwaluw had gedacht dat de gierzwaluwluisvliegen eerder zouden zijn dan de gierzwaluwen zelf. Vorig jaar kregen we de luisvliegen goed te zien. Misschien komen ze weer dit jaar terug...

Terugkeer

Met de terugkeer van onze gierzwaluw, zullen ongetwijfeld de gierzwaluwluisvliegen terug komen. De luisvliegen parasiteren namelijk op de gierzwaluw. Terwijl de gierzwaluw op de eieren broedt, zuigen luisvliegen wat bloed van de huid van de vogel. 

Meerdere soorten

De luisvliegen specialiseren op een bepaalde soort. Dat zorgt er voor dat er meerdere soorten luisvliegen bestaan. Zo zie je in deze kast de 'gierzwaluwluisvlieg', maar zal je bij paarden de 'paardenluisvlieg' vinden of zelfs een 'watervleermuisluisvlieg' bij een vleermuissoort.

"Waarom halen jullie ze niet weg?"

Dit is een vraag die wij vaker horen. Het weghalen van deze luisvliegen kan niet zo maar. Het spuiten van insecticiden zal insecten-etende soorten (zoals de gierzwaluw) vergiftigen. Als je dat op grote schaal doet, kan je situaties van de jaren 70 zoals de ooievaar en buizerd herhalen. En zelfs als we de luisvliegen kunnen weghalen, zullen ze na een paar dagen de kast weer terugvinden.

Het beste wat we kunnen doen om de gierzwaluw te steunen is relatief simpel: het verbeteren en onderhouden van geschikt voortplantings- en foerageergebieden. Plant bijvoorbeeld inheemse planten in je tuin waar de insecten van genieten, en vul die missende baksteen in je kopgevel niet op. Wie weet krijg je dan een broedende gierzwaluw in je huis die vrolijk op de insecten rondom je woning jaagt. 

Nog even...

Het is Koningsdag geweest, wat betekent dat het tijd is voor de gierzwaluwen om massaal terug te keren naar hun territorium. Hopelijk zien we de tweede helft van het koppeltje ook snel in de kast! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs