Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Al op 23 maart liet de man visarend zich in de Biesbosch zien. Foto: Lia Verkaar

Door Harm Blom

De aanhouder verliest...

Harm Blom | dinsdag 16 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 274x

Voor het derde jaar konden wij live genieten van de terugkomst van man visarend met ‘codenaam’ 7TG. Wat een feest op 28 maart! Hij had het voor het achtste jaar voor elkaar gekregen om na een overwinteringsperiode in het verre Zuiden terug te keren naar de Biesbosch. Maar toen...
Elk dag was de man visarend in de buurt van zijn nest te zien. Foto: Jan Bezemer

De visarend broedt pas sinds 2016 met kleine aantallen in de Biesbosch. En sinds 2021 kunnen we live meekijken op BeleefdeLente in de slaapkamer van deze arend en konden we ons vergapen aan alle leef- én bedgeheimen van deze boeiende wereldreiziger. We hadden ons voorbereid op een geweldig derde seizoen. Alles zat mee. Maar het liep totaal anders!

Duitse bikkel

Al op 23 maart liet de man visarend zich in de Biesbosch zien. Als eerste visarend voor Nederland in 2023. Net als in 2021 had hij als eerste de weg naar de Hollandse Deltagronden gevonden. Hij versterkte nog meer zijn status. Pas op 28 maart maakte hij zijn ‘Touch Down’ op het nest. Wederom een verademing. Dat moment blijft voor iedereen gewoon kicken! Bijna gewoontegetrouw was het wachten op de vrouw. Maar dat wachten duurde voor ons lang. Kun je nagaan hoe de man visarend zich gevoeld moest hebben! Al zeven jaar kwam dit paar elk jaar succesvol tot broeden. Het wachten begon. Ondertussen begon de man visarend zijn nest stevig onder handen te nemen. Daartussendoor keek hij met een verwachtingsvolle blik naar de Hollandse luchten.

Ganzen…

De boswachters bij Staatsbosbeheer houden in de wintermaanden de arendnesten in de gaten. Dit met het oog op stormen en windvlagen. In de afgelopen jaren bleek stormschade oorzaak nummer één van een wisselend broedseizoen. Afgelopen winter was koud, nat maar vooral stormloos. Het ging van een leien dakje. Wat kon er nu nog misgaan!? Een heleboel zo zou later blijken…

Nestplateaus van visarenden zijn namelijk nogal in trek bij ganzen. Vooral bij grote Canadese ganzen. En wanneer je vaste vrouw nog niet is gearriveerd, is het nest urenlang per dag leeg. En dus ‘kraakbaar’ door krakers! Dat gebeurde dus al snel. Een stel grote Canadese gans liet hun oog vallen op het nest. De man visarend wist ze elke dag te verjagen totdat er bij de vrouw gans legnood ontstond. In een vloek en een scheet kwam ze een ei leggen en dat zorgde ervoor dat ze de aanhoudende aanvallen van de man visarend durfde te weerstaan. Op de eerste dag maakte hij in een 1,5 uur ruim 250 duikvluchten maar ze bleef zitten. Het seizoen zou toch niet zo dramatisch eindigen?

Boommarter

Daar was hij of zij weer! Na een korte ‘stare down’ in 2021 was het nest dit jaar wederom ontdekt door een boommarter. Nadat de gans een tweede ei had gelegd kwam de boommarter orde op zaken stellen. Beide eieren werden geroofd en de bonte avond werd nog even bezocht door een kerkuil. Over een climax gesproken! Niemand had dit scenario kunnen verzinnen en de kijkcijfers gingen door het plafond.

De aanhouder ging het verliezen

Ondanks zijn geduld is het er dit jaar niet van gekomen. Dagenlang, urenlang, hij baltste erop los. Met een vis in zijn poten, hoog in de lucht, druk roepend, hoopte hij zijn vaste dame te vinden. Het trok zelfs de aandacht van zeearenden die al snel doorhadden dat er bij hem een vis te halen was. Het zorgde voor bijzondere beelden.

Uiteindelijk na weken wachten en smachten, bleef hij alleen over. We hebben er live naar kunnen kijken.

Visarenden in de Biesbosch

In de Biesbosch broeden nu twee paartjes visarend. Op twee plekken zitten mannen op een nest maar zonder vrouw. Het geeft maar aan dat een prille bronpopulatie kwetsbaar blijft. Laten we hopen dat de twee broedparen wederom jongen kunnen laten uitvliegen.

Bedankt

Het was een kort maar boeiend jaar. We hebben bij de man visarend veel gedrag kunnen zien wat we eerder niet zagen. Dit konden wij met elkaar beleven dankzij de inzet van Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer team Biesbosch, Team Visarend van BeleefdeLente en uiteraard ook de sponsor Ecoresult B.V. Achter de schermen zetten enkele mensen zich elk jaar volop in om dit voor jullie mogelijk te maken. Bedankt voor het kijken en op naar volgend jaar!

Zeearenden kregen al snel door dat er bij de visarend iets te halen was. Foto: Joey Braat

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs