Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Burgerservicenummer

Ronald van Harxen, STONE | zondag 7 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 739x

De oplettende kijker (en wie is dat niet) zal opgemerkt hebben dat beide steenuilen geringd zijn. Op de ring staat een zevencijferig nummer - zeg maar bsn - waardoor het ook voor ons herkenbare individuen zijn. Van zichzelf en voor elkaar waren ze dat al, uiteraard.

man

Dankzij dat nummer weten we van geringde vogels niet alleen wie wie is, maar ook hoe oud ze (minimaal) zijn en waar ze vandaan komen (als ze als nestjong zijn geringd). Zo weten we van het mannetje dat hij minstens zes jaar oud is. Ik heb hem geringd in het najaar van 2016, na afloop van het broedseizoen. Dat betekent dat op zijn laatst in 2015 moet zijn geboren en in mei van dit jaar zes hoopt te worden. Mogelijk is hij al ouder. Ook in 2013 broedden er immers al steenuilen op deze plek. Waar hij geboren is, weten we helaas niet.

vrouw

Van het vrouwtje hebben we meer gegevens omdat we haar als nestjong geringd hebben, op 27 mei 2016. Ze is bijna vijf jaar oud en afkomstig van de buren, nog geen tweehonderd meter verderop. Haar eerste lente heeft ze gedeeltelijk als alleenstaande jonge vrouw doorgebracht. Dat weten we omdat ze op 26 mei 2017 om 1:34 uur voor voor de eerste keer in beeld verscheen, vier dagen nadat het vorige vrouwtje ten prooi was gevallen aan een steenmarter. Voor een legsel was het op dat moment te laat in het seizoen, maar het seizoen erop was het wel raak. Negen kinderen heeft ze tot dusverre op de wereld gezet. De plannen voor een nieuw gezin zijn in de maak. 

Gescheiden wegen

Dat ze zich slechts 200 meter verplaatst heeft van haar geboorteplek naar de plek waar ze is gaan broeden, is best bijzonder. Van de bijna 120 vrouwtjes die we in onze populatie als nestjong geringd hebben, weten we dat er gemiddeld tien kilometer zit tussen beide. Mannetjes blijven veel dichter bij huis. Zij vestigen zich gemiddeld op 2,5 kilometer van de plek waar ze het levenslicht zagen. Een frappant verschil. Maar heel functioneel, want daarmee verkleinen ze de kans op inteelt fors. Waarom het juist de vrouwen zijn die verder trekken, daarover een volgende keer.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over wat we dankzij het ringwerk te weten zijn gekomen over de vrouwtjes (en mannetjes) in onze populatie lees dan Uilen, het magazine van STONE. In het nummer dat j.l. december verscheen maar liefst zeven artikelen, o.a. Over Supermoeders en kinderloze echtparen, Frisgroene blaadjes en grand old ladies en (pikant!) Niet altijd volgens het boekje en De meeste vrouwtjes doen het slechts één keer.

Meer kijken?

Vanavond wordt er in het programma Zap Your Planet aandacht besteed aan de steenuil. Brabants landschap laat zien hoe ze door het nemen van van maatregelen op een erf het leefgebied voor de steenuil verbeteren. NPO3 17:25 uur.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs