Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Broeden, een luie klus?

Sienna Obdeijn | dinsdag 27 februari 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 139x

De broedduur van een bosuil duurt ongeveer een maand, dus voorlopig zullen we mevrouw Bosuil veel in de kast op de eieren zien broeden. Het lijkt een kwestie van gewoon op de eieren zitten en deze goed warmhouden, toch?
Mevrouw Bosuil rustig op haar eieren.

Broedvlek

Na het leggen van de eieren verliezen vogels wat veren op hun borst. Hoewel veren geweldig kunnen isoleren tegen de kou, is het tijdens het broeden juist belangrijk om warmte te verliezen. Aan de eieren wel te verstaan. Door het verlies van deze borstveren, ontstaat de zogenaamde broedvlek. Hiermee wordt de lichaamswarmte van mevrouw Bosuil doorgegeven aan haar eieren.

Echter is de broedvlek niet snel zichtbaar, door de vele andere veren die over de vlek zullen vallen wanneer zij rechtop zit of even haar vleugels gaat strekken buiten de kast.

Ei-rollen 

Om de warmte te verdelen, worden de eieren meerdere keren per dag voorzichtig gedraaid. Dit draaien zorgt ervoor dat alle kanten van het ei warm gehouden worden en de temperatuurverschillen zo klein mogelijk zijn. 

Daarnaast draagt het bij aan de ontwikkeling van het kuiken. Het broeden lijkt dus vrij simpel, maar kost mevrouw Bosuil veel energie. Geen wonder dat we haar dan ook vooral zien indutten in de kast.

Terwijl zij lekker een dutje doet, kunnen wij genieten van de prachtige achtergrondgeluiden die ons laten weten dat er veel te beleven valt deze lente.

Beleef en geniet! 

-Sienna


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs