Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Bosuil op bezoek

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 11 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 791x

Vrijdagavond is er rond kwart over negen een bosuil op bezoek geweest. Aangezien de kauwen nog niet broeden, trof hij een lege kast. Hij schroomde dan ook niet naar binnen te gaan. Een vrouwtje op zoek naar een geschikte nestplek, of gewoon een vriendelijk burenbezoek?

Kauw op het menu?

Eerder lijkt het me een mannetje (of vrouwtje) op zoek naar wat eetbaars. De kauwen hadden geluk dat ze niet thuis waren, anders was het geheid verkeerd afgelopen. Voor een bosuil is een kauw weliswaar  een forse prooi, maar zijn klauwen zijn sterk genoeg er een kauwenkeel mee dicht te knijpen. Een beetje bosuil geneert zich daar heus niet voor. 

Herhaling?

Mogen we dit de komende tijd vaker verwachten? Moeten de kauwen bevreesd zijn voor hun hachie? Moeilijk te zeggen. Feit is wel dat er 5 paartjes bosuil broeden op vliegafstand, waarvan 2 op nog geen 450 meter. Als zij jongen hebben, zal de behoefte aan prooi groot zijn en moet alles wat niet te groot is, vrezen het slachtoffer te worden. In 2018 maakten we mee dat een van pas uitgevlogen jonge steenuilen van de tak gegrist werd door een bosuil. Hoe het met hem afgelopen is, laat zich raden. 

Ook steenmarter

Eerder schreef ik al dat er op het erf meerdere paartjes kauwen broeden, waarvan een paar in een ooit voor bosuilen opgehangen kast tegen de stam van een eik. In 2018 leverde dat 5 prachtige jongen op die alle succesvol uitvlogen. Afgelopen jaar opnieuw 5 jongen. Toen ik het nest wilde controleren op de dag dat de jonge steenuilen werden geringd, bleek de kast echter leeg. De jongen waren te klein nog om al uitgevlogen te kunnen zijn. Voor de hand liggende conclusie: predatie. Niet per se door een bosul, het zou ook de lokale steenmarter kunnnen zijn geweest. Hem zagen we vorig jaar ook bij de kast op het moment dat er nog niet gebroed werd. Niet onmogelijk dat hij ook dit jaar weer langs komt.

Broeden is riskant

De broedtijd is een risicovolle periode voor veel vogels, met name vanweg de gebondenheid aan één vaste plek. Predatoren als bosuilen en marters profiteren daarvan. Het zou dus zomaar kunnen dat we nog meer bezoek gaan krijgen. De kauwen lijken zich daarvan echter maar amper bewust. En dat is maar goed ook. Wat niet weet, wat niet deert. We gaan het zien. Dat is waar Beleef de Lente goed in is.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs