Enerverend seizoen Beleef de L..
01.08.22 Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en talloze bijzondere momenten was de oogst van ..
Door
Roos Tol
Roos Tol | woensdag 27 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 178x
Want een wederom geheel nieuwe soort die gespot is bij de vijver is er eentje uit de familie Motacilidae; kwikstaarten en piepers.
Over de piepers (Anthus) gaan we het niet hebben. De gespotte Motacilla was namelijk een kwikstaart. Een witte. Motacila alba.
Van de familie kwikstaart kennen we er in Europa heel wat. Naast de witte is er de zwarte, gele, grote gele, bruine, rode, rouw- en citroen kwikstaart.
De witte is het meest verspreid, de gele volgt op de voet. Maar je verwisselt een witte niet voor een gele, dat geel knalt er echt uit. Wel kun je een rouwkwikstaart aanzien voor een witte. Daarbij komt dat witte en rouwkwikstaart ook onder elkaar paartjes vormen, dus er bestaan mengvormen.
Kenmerkend voor kwikstaarten is hun beweeglijke gedrag waarbij voortdurend met de verhoudingsgewijs heel lange staart gewipt wordt. Ik kwam een leuk verhaal tegen over hoe de kwik aan zijn staart is gekomen en “waarom hij daar zo nerveus van is geworden”.
Zeker is dat hij voornamelijk van insecten leeft die hij lopend en rennend, soms wat springend vangt. Een ware hiphopper, niet te verwarren met headbangers.
Daarbij schuwt hij de nabijheid van mensen niet, ondanks een voorkeur voor boerenland. Ik zag ze zelf ook regelmatig in directe bebouwde kom, gewoon, op straat.
Naar het schijnt zijn deze dotjes ook best agressief van aard en kunnen tekeergaan tegen hun eigen spiegelbeeld.
Dat moge zo zijn, ik word blij van het kijken naar kwikstaarten!
In mijn blog van 20 april, “Muscicapidae ficedula” , schreef ik over de bonte vliegenvanger die hier gespot werd, noemde ik ook de grauwe vliegenvanger die hier nog niet is waargenomen.
Welaan, dat liet de grauwe niet op zich zitten. 24 april en 25 april werd ook de grauwe vliegenvanger gezien! Check!
Niet alle vogels zijn camerabelust helaas. Er zou een braamsluiper gehoord zijn in de nabijheid. Maar gezien is hij niet.
Evengoed benieuwd naar het geluid van de braamsluiper ging ik ‘m beluisteren bij VBN. Zet je speakers maar even lekker open!
01.08.22 Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en talloze bijzondere momenten was de oogst van ..
31.07.22 Op 1 augustus sluiten de camera's van Beleef de Lente. Zo ook die van de boerenlandv..
31.07.22 Het seizoen voor de kerkuilen van Beleef de Lente kerkuil 2022 loopt op zijn einde. H..