Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Bont gezelschap

Roos Tol | woensdag 27 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 178x

Na het schitterende beeld van de vos aan het water en de grappige kriebel-kikkervisjes die het resultaat zijn van eerder driftig parende kikkers, mogen we onze blik richten op weer een leuk klein vogeltje. Dit keer geen groengeel of bruingroen. Neenee. We begeven ons in een bont gezelschap!

Want een wederom geheel nieuwe soort die gespot is bij de vijver is er eentje uit de familie Motacilidae; kwikstaarten en piepers.
Over de piepers (Anthus) gaan we het niet hebben. De gespotte Motacilla was namelijk een kwikstaart. Een witte. Motacila alba.  

Gestolen staart

Van de familie kwikstaart kennen we er in Europa heel wat. Naast de witte is er de zwarte, gele, grote gele, bruine, rode, rouw- en citroen kwikstaart.
De witte is het meest verspreid, de gele volgt op de voet. Maar je verwisselt een witte niet voor een gele, dat geel knalt er echt uit. Wel kun je een rouwkwikstaart aanzien voor een witte. Daarbij komt dat witte en rouwkwikstaart ook onder elkaar paartjes vormen, dus er bestaan mengvormen.

Kenmerkend voor kwikstaarten is hun beweeglijke gedrag waarbij voortdurend met de verhoudingsgewijs heel lange staart gewipt wordt. Ik kwam een leuk verhaal tegen over hoe de kwik aan zijn staart is gekomen en “waarom hij daar zo nerveus van is geworden”.

Hiphop

Zeker is dat hij voornamelijk van insecten leeft die hij lopend en rennend, soms wat springend vangt. Een ware hiphopper, niet te verwarren met headbangers.
Daarbij schuwt hij de nabijheid van mensen niet, ondanks een voorkeur voor boerenland. Ik zag ze zelf ook regelmatig in directe bebouwde kom, gewoon, op straat.
Naar het schijnt zijn deze dotjes ook best agressief van aard en kunnen tekeergaan tegen hun eigen spiegelbeeld.
Dat moge zo zijn, ik word blij van het kijken naar kwikstaarten!

Meer bont

In mijn blog van 20 april, “Muscicapidae ficedula” , schreef ik over de bonte vliegenvanger die hier gespot werd, noemde ik ook de grauwe vliegenvanger die hier nog niet is waargenomen.
Welaan, dat liet de grauwe niet op zich zitten. 24 april en 25 april werd ook de grauwe vliegenvanger gezien! Check!

Gehoord

Niet alle vogels zijn camerabelust helaas. Er zou een braamsluiper gehoord zijn in de nabijheid. Maar gezien is hij niet.
Evengoed benieuwd naar het geluid van de braamsluiper ging ik ‘m beluisteren bij VBN. Zet je speakers maar even lekker open!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs