Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Bolletje staart

Roos Tol | zondag 6 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 120x

Alsof we nooit zijn weggeweest. Zo voelt het hier aan de vijverrand. Vertrouwde gasten, zowel bij de vijver als in het “clubhuis”, de chat. Appelvink, roodborst, merel, boomklever, vink en mees: present! Houtduif: weer beeldvullend aanwezig, misschien nog te vroeg voor een bad?

Maar ook, nu al, nieuw, nieuw, nieuwe soorten! Een kleine barmsijs. De kruisbek. En een heel klein vogeltje waar ik zo meteen wat meer over wil vertellen. Een vogeltje met een zeer hoge aaaah-wat-schattig-factor...

Sociale acrobaten

Grote donkere oogjes, een klein rond lijfje en een staart die meer dan de helft van de lichaamslengte inneemt: de staartmees, in april 2021 hier éénmaal vermeld en nu weer hier gespot.
Door de permanent opgezette witte, roze, wijnrode en zwarte veertjes lijkt dit krieltje van 13 tot 16 centimeter inclusief staart, op een wollig bolletje.
De staartmees is het babyzeehondje onder de vogeltjes en omdat hij ook al niet te schuw is, extra geliefd.
Nozeman en Sepp spreken van “tedere pootjes” en een zeer bevallige, levendige verschijning.
De staartmees komt in groepen, leeft in groepen, is, kortom, een bij uitstek zeer sociaal vogeltje.
Hun leefomgeving bevat bomen (naald- en loofbomen) en struiken.  
Daar zoeken ze hun voedsel, voornamelijk insecten en rupsen. Bij het fourageren halen ze de meest acrobatische kunstjes uit, tot op de uiterste dunne twijgjes van de bomen.

Bouwmeesters

Staartmezen (Aegithalos caudatus) behoren niet tot de familie van de “echte mezen” (Paridae); ze vormen een eigen familie, de Aegithalidae.
Anders dan de Paridae broeden staartmezen niet in holen of kasten. Ze weven goed gecamoufleerde, prachtige bolvormige nesten van mossen en grasjes, veertjes, haren, vezels en spinrag. De opening zit aan de bovenkant. Er worden acht tot twaalf witte of roze gevlekte eieren gelegd. De ouders zijn monogaam en kunnen worden bijgestaan door meesjes uit hun groep die geen succes hadden met het broeden.

Na het uitvliegen, zo’n krappe drie weken na het uitkomen van de eieren, worden de nakomelingen nog een week of twee gevoed.
Daarna gaan ze nooit erg ver van huis, ze blijven in de omgeving waar ze geboren zijn.

Hopen nu dat ze hier bij de vijver in de buurt willen broeden! 

(Ondertussen kunnen wij op ons gemak ook het filmpje "Staartmees en kruisbek" van Ed bekijken.)

Nozeman en Sepp KBN Nederlandsche vogelen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs