Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Foto: EXO en EXP, De Mortel 2020

Door Margot de Kam

Boeventronies

Margot de Kam | dinsdag 31 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 323x

Boefjes zijn het, de kuikens van de slechtvalk. En zo zien ze er ook uit, met hun maskertjes.
Foto: Jonge slechtvalk ESP, De Mortel, 2019, volgt met de blik een ouder die vliegt; borstelveertjes rond neus en oogranden

Dons, vliegpennen en dek- of contourveren

We zien door de donsveren de vliegpennen aan vleugels en staartstuk heen groeien. Op de rug, nek en buik komen de dekveren ook al een beetje door, de contourveren, noemen we die, ze geven straks vorm aan de dons gevoerde vogeljas.

Iedere veer groeit vanuit een veerfollikel, denk aan de ‘gaatjes‘  in kippenvel. Rondom de follikels zitten spiertjes en zenuwen, waardoor de veren bewogen kunnen worden.

Op de kop groeien de meeste dekveertjes, heel kleine dekveertjes. Die kunnen ze opzetten, vaak ter communicatie. En ook plat tegen de kop houden, zodat ze bij een vlucht mooi gestroomlijnd liggen.

 

Maskertjes

De huid rond de ogen is nog kaal bij de kuikens, nu 28 dagen oud. Daar groeit geen dons. Er komen heel strakke dekveertjes en borstelveertjes om. Als de slechtvalk met hoge snelheid door de lucht suist, is het handig voor het zicht als er niks wappert.

 

Borstelveertjes

Heel aparte veertjes groeien dicht rond de oogranden en rondom de washuid rond de snavel. Het lijken meer haartjes dan veren. Ze zijn te vergelijken met snorharen van katachtigen, zo gevoelig.

Roofvogels en insecteneters zoals gierzwaluwen hebben dit. Er zitten om de follikels van borstelveertjes veel zenuwen. Men denkt dat deze veertjes een signaleringsfunctie hebben. Spechten hebben bijvoorbeeld rond de neusgaten veel borstelveertjes, men vermoedt om stof, van het hout, te filteren. Het is aannemelijk dat het de slechtvalk helpt stofjes in de lucht te voelen, en het knipvlies, de ‘ruitenwisser’, in het oog te gebruiken. Er zitten zelfs borstelveertjes aan de oogranden, als wimpers, als het ware.

Foto: https://www.falcoperegrinus.eu/ borstelveertjes rond neus en oogranden

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs