Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Blijft het bij 3?

Pascal Stroeken, STONE | maandag 8 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1042x

"Behaalde resultaten uit het verleden…" Zo eindigde het vorig blog. En ook dat bleek een waarheid als een koe. Geheel tegen de verwachting in heeft vrouw steenuil zelfs (nog) geen vierde ei gelegd. Heeft ze er geen puf (!) meer in en laat ze het bij drie?

We waren er vol van overtuigd. Gisteren, zo aan het einde van de ochtend, zouden we het vierde ei kunnen verwelkomen. En zouden we vervolgens misschien zelfs naar een vijfde kunnen uitzien. Een verwachting, stevig gebaseerd op ervaringen met vroeg gestarte legsels. Maar ja, dat zijn de statistieken en die kun je nu eenmaal niet 1-op-1 vertalen naar individuele gevallen, zo blijkt maar weer eens. Gelukkig is de werkelijkheid altijd onvoorspelbaar en dat maakt het webcamwatchen ook zo leuk.

 

Grote leginterval?

Zoals we al eerder schreven, is het gemiddeld interval tussen het leggen van opvolgende eieren ruim 54 uur. Ons vrouwtje zat met haar drie gelegde eieren op gemiddeld iets meer dan 58 uur, wat we nog prima tot "volgens het boekje" kunnen rekenen.

Uit camera-observaties bij 17 nesten konden we vaststellen dat de maximale tijdsduur tussen het leggen van twee opvolgende eieren 68 uur was.* Inmiddels (maandagavond) zijn zo'n 93 uur verstreken sinds de leg van het derde ei. Daarmee lijkt de kans op een vierde ei eigenlijk wel verkeken.

 

Of een legpauze?

Soms lassen vogels een legpauze in. Dat is een verlengde tijdsduur tussen opvolgende eieren ten opzichte van de normale interval. In onze veldpraktijk vermoeden we zo af en toe dat bij steenuilenlegsels een legpauze is opgetreden. Meestal gaat het dan om incomplete legsels die we in de fase van de eileg vinden - en waarvan we de leg van het eerste ei dus vrij precies kunnen inschatten - maar het uitkomen van de eieren veel later is dan verwacht mag worden. Zo'n vermoeden is feitelijk echter altijd gebaseerd op enkele momentopnamen (waarnemingen), zonder dat we precies weten wat zich heeft afgespeeld.

Bij het webcamnest is geen aanleiding om een legpauze te veronderstellen. Vrouw is (overdag) inmiddels stevig aan het broeden geslagen en niets wijst erop dat er nog een ei aanstaande is.

 

Geen vier, dan ook geen vijf

Aan voorspellingen of verwachtingen waag ik me nu maar niet. Wat ik wel zeker weet, is dat ons vrouwtje niet ei nummer vier kan overslaan en morgen het vijfde ei legt…

 

*De bijzondere gebeurtenissen rond het zeer opmerkelijke eerste legsel in Dongen vorig jaar, toen er maar liefst 122 uur tussen het eerste en het tweede ei zat, laten we hierbij buiten beschouwing. Dat was een nest van de buitencategorie.

 

Foto: een fraai 3-legsel onder het pannendak van een schuurtje


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs