Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bliek als buur

Gert Huijzers | maandag 21 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 484x

Hoe bijzonder is het om Bliek als buur te hebben. Voor broedvogels nuttig om voedsel te zoeken in aangrenzende gebieden en voor de natuurliefhebber een pracht beleving als je er per boot arriveert.
Dwergstern begroet arriverende bezoekers

Bliek, hoe bijzonder!

Per boot

Hoe bijzonder is het om per boot bij Bliek aan te komen. Vooral bij zonsopkomst, ook al moet je in het broedseizoen dan extra vroeg uit de veren. Iets wat al snel naar de achtergrond verdwijnt, bij een wateroppervlak als een spiegel, als het eerste ochtendlicht gloort, om dan vanuit onze woonplaats het Spui richting Haringvliet op te glijden. Onderweg een overstekende bever, een roepende koekoek op de oever en de sterns en meeuwen van Bliek die een welkomstgroet brengen. Bij het eiland meren we af bij de aanlegsteiger, bij de prachtige kijkhut. De zon komt net boven de horizon en hult het eiland met een oranje gloed in een tropisch decor.

Buurgebieden

Hoe bijzonder is het, om als buurman de wording van Bliek vanuit mijn thuisgebied, de aangrenzende Korendijkse Slikken, te hebben meegemaakt. Een ruim 400 ha groot natuurgebied, waar gelijktijdig met de aanleg van Bliek een deel van de natuur met Haringvliet Droomfondsgelden werd ‘gerenoveerd’. Hemelsbreed enkele honderden meters naar het noorden vanaf Bliek. Sterns en meeuwen gaan regelmatig in de aangrenzende gebieden foerageren. Andersom kan je soorten uit omringende gebieden op Bliek zien, zoals recent een middelste zaagbek voor de camera zwom, maar ook een overvliegende zeearend, vanwege zijn omvang ook wel ‘vliegende deur genoemd’. Zou fantastisch zijn om die een keer voor de camera te krijgen.

 
Broedvogels en passanten

Hoe bijzonder is het om in het derde broedseizoen na oplevering vele tientallen broedende paren visdieven en kokmeeuwen, maar ook mooie aantallen dwergsterns, kluten en kleine plevieren vanuit de kijkhut te mogen aanschouwen. Al dat moois kan nu via ‘Beleef de lente’ door iedereen op een beeldscherm worden gevolgd, vanaf de aankomst van de verschillende broedvogels tot het moment dat de jongen op de vleugels gaan. Tal van gevechten worden er uitgevoerd tussen soortgenoten, met andere soorten, maar schitterend is het spektakel als al die soorten zich verenigen tegen gevaar van buitenaf, bijvoorbeeld tegen meeuwen of roofvogels op rooftocht.

Niet alleen broedvogels bezoeken Bliek, ook vogels die op doorreis zijn naar hun broedgebied, of nog niet broeden en dan rondzwerven, zoals voor het tweede jaar op rij nog niet volwassen dwergmeeuwen. Dwergmeeuwen zijn net wat kleiner dan een kokmeeuw, vliegen als een vlinder en krijgen vanaf hun tweede jaar ook een zwarte kop (geheel of gedeeltelijk). Bijna hetzelfde maar dan net wat anders. Onvolwassen vogels hebben een brede zwarte streep over de vleugels lopen.

In de komende weken gaan steeds meer broedvogels plaats maken voor passanten, maar nu eerst genieten van het opgroeiende spul en daarna eens kijken wat de passanten gaan opleveren.
 

Een Dwergmeeuw in jeugdkleed

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs