Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijzondere nestlocaties

Bernice Sepers | woensdag 6 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 983x

Afgelopen weekend zagen we twee vechtende koolmezen in de nestkast. De nestkast is dus erg in trek, toch kan er maar één winnen. De koolmees die aan het kortste eind trekt zal een andere plek moeten vinden om een nestje te bouwen, maar wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijke holtes en nestkastjes

Zoals ik in een vorige blog schreef, zijn koolmezen holenbroeders. Van nature broeden zij in natuurlijke holtes, zoals in bomen of in rotsen. Denk bijvoorbeeld aan een holte die door een specht  is uitgehakt. In Nederland zijn relatief weinig oude bomen met natuurlijke holtes, dus koolmezen maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de mens hen aanbiedt. Een welbekende mogelijkheid is de nestkast, maar wat als die ook niet aanwezig is?

 

Palen

Gelukkig zijn koolmezen heel nieuwsgierig en vindingrijk, dus ze broeden soms op nogal onverwachte plekken. Bijvoorbeeld in palen in Duitsland, de UK en in Heelsum, waar de dierenambulance aan te pas moest komen omdat het nestje met kuikens en al in de paal was gezakt.

 

Kistjes, waterpomp, fietstassen en brievenbussen

Kistjes zijn ook populair, denk bijvoorbeeld aan een houten kist met elektriciteitsdraden en een oude bijenkast, beide in de UK. Verder zijn in een waterpomp in de Biesbosch en in fietstassen broedende koolmezen aangetroffen. En in België zijn brievenbussen blijkbaar nogal in trek.

 

Vieze plekken

Ook op plekken waar wij liever niet onze kinderen groot zouden brengen, zijn koolmezen te vinden. Zo hebben koolmezen in asbakken in de UK en in Meeden genesteld en in een vat met compost in de UK. Zelfs in een afvalbak voor hondenpoep is een nestje gevonden...

 

Meer bijzondere plekken

Op https://mezen.madelen.nl/NestVreemd.html staat een heel mooi overzicht van nog veel meer bijzondere nestlocaties van koolmezen en pimpelmezen. Weet u toevallig van een bijzondere nestlocatie die hier niet tussen staat?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs