NIEUWKOMER
21.04.25 Soms zien we vogels bij de plas welke in het verleden als zeldzaam werden beschreven...
Door
Bernice Sepers
NIOO-KNAW
Bernice Sepers | woensdag 6 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1132x
Zoals ik in een vorige blog schreef, zijn koolmezen holenbroeders. Van nature broeden zij in natuurlijke holtes, zoals in bomen of in rotsen. Denk bijvoorbeeld aan een holte die door een specht is uitgehakt. In Nederland zijn relatief weinig oude bomen met natuurlijke holtes, dus koolmezen maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de mens hen aanbiedt. Een welbekende mogelijkheid is de nestkast, maar wat als die ook niet aanwezig is?
Gelukkig zijn koolmezen heel nieuwsgierig en vindingrijk, dus ze broeden soms op nogal onverwachte plekken. Bijvoorbeeld in palen in Duitsland, de UK en in Heelsum, waar de dierenambulance aan te pas moest komen omdat het nestje met kuikens en al in de paal was gezakt.
Kistjes zijn ook populair, denk bijvoorbeeld aan een houten kist met elektriciteitsdraden en een oude bijenkast, beide in de UK. Verder zijn in een waterpomp in de Biesbosch en in fietstassen broedende koolmezen aangetroffen. En in België zijn brievenbussen blijkbaar nogal in trek.
Ook op plekken waar wij liever niet onze kinderen groot zouden brengen, zijn koolmezen te vinden. Zo hebben koolmezen in asbakken in de UK en in Meeden genesteld en in een vat met compost in de UK. Zelfs in een afvalbak voor hondenpoep is een nestje gevonden...
Op https://mezen.madelen.nl/NestVreemd.html staat een heel mooi overzicht van nog veel meer bijzondere nestlocaties van koolmezen en pimpelmezen. Weet u toevallig van een bijzondere nestlocatie die hier niet tussen staat?
21.04.25 Soms zien we vogels bij de plas welke in het verleden als zeldzaam werden beschreven...
21.04.25 Inmiddels is wel duidelijk dat vrouw torenvalk het bij 6 eieren houdt. Elke keer als ..
21.04.25 V heeft nu 5 eieren gelegd, en daar lijkt het bij te blijven. Ze zal komende weken op..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan