De langste dag
21.06.25 Het weidevogelseizoen nadert z’n einde. De afspraken met boeren over agrarisch natuur..
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | woensdag 14 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x
Jazeker, het Beleef de Lente seizoen 2025 bij de Bosuil zit er alweer op. Ook dit jaar de eerste uitvliegers, en wat een seizoen was het!
Tja, het feit dat de kuikens uit beeld zijn, betekent niet dat ze van de aardbodem verdwenen zijn. Maar ik zal eerlijk zijn.. Het welbekende lege nest syndroom, daar heb ik na zoveel jaren toch ook nog steeds een beetje last van. Maar uiteraard vreugde, want er zijn drie gezonde uilskuikens uitgevlogen! We drinken er een borrel op en genieten van beschuit met muisjes.
Voor ons als team ook interessant om eens een andere kast te volgen, er kwamen wat mooie verschillen en overeenkomsten terug. Renée schreef er een blog over.
(Met dank aan kijker Milanoo voor de samenvatting)
We begonnen jammer genoeg met een lege kast dit jaar in de achtertuin van Jan en Thea. Ondanks wat mooie waarnemingen van de uilen, samen op een tak, lieten zij de kast dit jaar links liggen. Gelukkig hadden we dit jaar na wat hard werk achter de schermen een mooie kans op een back-up in de Eeserhoek. En wat een seizoen!
3 april, 23.30 uur was het zover, Kuiken nummer één (K1) kwam uit het ei. Binnen 36 uur daarna zagen alle drie de kuikens het levenslicht. Met een flinke voorraad prooien kwamen ze niks te kort!
Kuikens groeien snel. 10 dagen nadat K1 uit het ei kwam, at hij al zijn eerste hele muis. De kuikens groeien sneller en sneller. Op 23 april werden de kuikens geringd, de kijkers konden het volgen. In het blog van Sharon lees je de gegevens van de kuikens terug!
27 april was een bijzondere dag. Richting de avond ging het eerste kuiken “Gathangen”. Er zouden nog vele pogingen volgen. Op 9 mei, 12 dagen na de eerste gathanger, vloog het eerste uilskuiken uit om 22:21uur om precies te zijn.
Tja, die kuikens eten veel! In totaal waren er dit jaar zo’n 627 prooioverdrachten. Een stuk meer dan vorig jaar (337). Wat een hardwerkende ouders! De prooien bestonden voornamelijk uit: Rupsen/larven kevers (271x, goed voor zo’n 43%). Op plek 2 de Ware Muizen, (177x, ongeveer 28%). Op plek 3 de Kikkers (98 x gebracht, zo’n 16 %). Verder een Hazelworm, 36 onduidelijke prooien, 35 Woelmuizen (WOM), 10 Onbekende muizen, 7 spitsmuizen en 5 Vogels. En als klapper een wezel!
Tja, en dan rest mij in dit slotakkoord nog om wat mensen te bedanken.
Ik begin met de belangrijkste. Ik mocht er een bescheiden woordje aan besteden. Maar zo bescheiden als hij is, zo van onschatbare waarde was hij vele jaren voor ons team. Met het afscheid van de bosuilen, nemen we ook afscheid van onze clipmaker Emil. Onze videotovenaar met humor, geduldige beeldanalyticus, onvermoeibare fact-checker en een bijzonder fijn mens en teamspeler. Na bijna 13 jaar (!!!) clips maken hangt Emil zijn pc aan de wilgen. We gaan je absoluut missen Emil en wensen je nog vele jaren stiekem meekijken met de Bosuilen!
Verder dank aan Claus dat we zo snel konden schakelen en bij zijn Bosuilen konden meekijken! Dank aan Ronald die ons up-to-speed bracht met deze kast. En dank aan ons team: de moderatoren, mijn mede bloggers, het team van VBN. Het was weer een succesvol seizoen!
En last but not least: Jullie als kijkers. Bedankt voor jullie gezelligheid in de chat, jullie vele cliptips, jullie leuke vragen en voor het kijken!
Morgenvroeg, 15 mei, 09.00 uur exact, gaan de webcams uit. We werden getrakteerd op een mooi Bosuilenverhaal. Wij zijn als team straks gevlogen, maar Beleef de Lente gaat door.
Geniet van Beleef de Lente en de natuur!
Namens Renée, Sharon, Engbert, Sienna, Emil en de moderatoren
~Bart
21.06.25 Het weidevogelseizoen nadert z’n einde. De afspraken met boeren over agrarisch natuur..
20.06.25 Kijken naar een broedende vogel is een eitje. Maar tegelijkertijd heel serieus werk. ..
20.06.25 Voor de kerkuil moet je geen haast hebben. Acht tot negen weken in het nest is heel n..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan