Van donsexplosies tot nestinpi..
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | donderdag 17 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 339x
Het is niet gek dat de meeste van ons alleen de kerkuilsoort kennen die we hier op Beleef de Lente zien: dit is de enige kerkuilensoort die in heel Europa voorkomt. Doorgaans noemen we deze soort dus ook simpelweg ‘de kerkuil’, want hier is hij nergens anders mee te verwarren. Om makkelijker met de andere soorten te kunnen vergelijken wordt onze kerkuil ook wel ‘de gewone kerkuil’ genoemd. Gek eigenlijk, want een kerkuil is natuurlijk totaal niet gewoon, maar juist erg bijzonder!
De woordkeuze is waarschijnlijk ontstaan omdat de gewone kerkuil de meest wijdverspreide kerkuil ter wereld is. De gewone kerkuil is op álle continenten behalve Antarctica te vinden, een echte wereldveroveraar dus. Een addertje onder het gras is hierbij wel dat Amerikaanse, Aziatische en Australische populaties compleet gescheiden zijn van onze kerkuilen. Sommige wetenschappers zien de kerkuilen op deze continenten daarom als een andere soort.
Naast de gewone kerkuil blijken er echter nog veel meer kerkuilsoorten te zijn. De onderstaande afbeelding laat het palet aan kerkuilsoorten over de hele wereld zien. Veel soorten lijken op elkaar, maar er springen ook een aantal unieke uilen uit. Een aantal van deze soorten hebben zeer kleine verspreidingsgebieden die bijvoorbeeld beperkt zijn tot één of enkele tropische eilandjes, waardoor er maar weinig over ze bekend is. Sommigen zijn slechts enkele keren gezien en zelden tot nooit op de foto gezet! Hoewel er van sommige soorten te weinig bekend is om aantallen te schatten, zijn er een aantal wel degelijk bedreigd wegens hun kleine verspreidingsgebied.
Deze verborgen neefjes van onze ‘gewone kerkuil’ laten maar weer zien hoe mysterieus de kerkuilenfamilie is en hoe veel we nog kunnen leren. Ook over onze kerkuilen valt er nog genoeg te leren: elk jaar zien we wel weer iets nieuws op de Beleef de Lente camera’s. Welke unieke spektakels zullen we dit jaar meemaken?
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
31.07.23 Het Beleef de Lente-seizoen is weer voorbij. Dit jaar stond de camera op een wel heel..
30.07.23 Vogels kijken. Het is heerlijk. En hoe geweldig dat we met de webcams van Beleef de L..