Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Angstaanjagende schreeuw

Bernice Goffin | zondag 22 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1289x

Als je 'ons' koppel tijdens het baltsen hoort krijsen, is het best voor te stellen dat dit geluid vroeger angst inboezemde bij mensen. Vooral als je niet weet waar het geluid vandaan komt, kan het angstaanjagend klinken. De baltsroep is echter niet het enige geluid in het repertoire van de kerkuil.
Foto Jelle de Jong

Baltsroep

Deze roep hebben we al veelvuldig gehoord bij ons koppel. Hij wordt vaak omschreven als een ijselijke schreeuw en is op honderden meters afstand te horen. Handig voor het aantrekken van mogelijke partners! Nou hoeft ons mannetje natuurlijk geen nieuwe partner meer aan te trekken aangezien hij er al een heeft, maar hij roept nog steeds graag om zijn vrouwtje te versieren en om aan andere mannetjes duidelijk te maken dat deze plek bezet is. Als ons koppel aan het knuffelen is zijn er vaak ook zachtere, lievere geluidjes te horen. Nog een manier om de paarband te versterken.

 

Blazen

Binnenkort zullen we het blazen ook meer gaan horen. Dit is een bedelgeluid wat veelvuldig door jonge kerkuilen wordt gemaakt, maar ook door het vrouwtje in de broedtijd. Wanneer de eileg nadert zal het vrouwtje steeds meer afhankelijk worden van haar partner voor voedsel. Om aan te geven dat ze honger heeft, zal ze gaan blazen. Een teken dat het mannetje voedsel moet gaan halen.

 

Snavelklappen

Een geluid dat we niet vaak hopen te horen is het klappen van de snavel. Dit doet een kerkuil namelijk bij bedreigingen. Met het plotselinge op elkaar geklap van de snavel hoopt de uil een eventuele vijand af te schrikken. Onze kerkuilen hebben nog weinig reden tot zorg gehad en we hebben hen dan ook nog niet horen snavelklappen, maar in dit filmpje van de steenuil is het bijvoorbeeld wel te horen.

 

Meer weten?

Op de website van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland is nog meer informatie te vinden over kerkuilgeluiden en zijn enkele geluidsfragmenten te beluisteren. Naarmate we langer naar ons koppel kijken, zullen we ook steeds meer van het repertoire van de kerkuil op Beleef de Lente te horen krijgen. Dus vergeet vooral niet om het geluid aan te zetten, het is echt genieten!

Foto Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs