Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Andere kerkuilkasten

Jasja Dekker | maandag 23 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 56x

De kast van Beleef de Lente krijgt natuurlijk veel aandacht. Het is ook zo leuk om de uiltjes te volgen van ei tot uitvliegende uil. Maar er zijn meer kasten in het land!
Zomaar een voorbeeld van wat je kunt aantreffen bij de inspectieronde van de kasten. Foto:Mary Mombarg

De kerkuil is een echte cultuurvolger. 'Vroeger' broedden ze op balken in kerken en stallen. Toen de populatie instortte, probeerden kerkuilliefhebbers ze te helpen door broedkasten aan te bieden. En dat werkte geweldig goed. Samen met verboden op allerlei akelige bestrijdingsmiddelen zorgte de zorg van kastenplaatsers voor een herstel van kerkuilen.

Vrijwillligers

Die inspanning gaat heden ten dage door. In allerlei werkgroepen, verenigd onder de vlag van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland, beschermen meer dan 1000 vrijwillgers nog steeds kerkuilen. Door boeren te spreken, bijdragen te leveren aan onze jaarlijkse nieuwsbrief. Maar ook door lezingen te geven, lessen te verzorgen op scholen, met als grote trekker natuurlijk het pluizen van braakballen op braderieen en natuurfestivals. Maar nadrukkelijk ook: door kasten op te hangen, schoon te maken en te controleren op broedgevallen.

Drie bezoeken

Maar wat heeft dat nou te maken met Beleef de Lente? Veel van ons vrijwiligers komen maar twee, drie en soms vier keer bij de kast. De eerste keer om te checken of er gebroed wordt. Bij eieren: snel de kast weer dicht en rust! Als er al jongen zijn, kan leeftijd en conditie worden bepaald. Een tweede (of derde) bezoek is dan om te kijken of er nu wel jongen zijn of om te ringen. En dan in de vroege winter of late herfst wordt de kast vaak schoongemaakt. Want elke Beleef de Lente kijker weet dat de kast na het broedseizoen door een dik tapijt van braakballen een stuk krapper is geworden. We zien dus maar een miniem flintertje van het leven van de uilskuikens

Fantasie?

Kortom: zo veel zien we niet van het leven in de kerkuilenkast. Vroeger kon je dan met enige fantasie, tekeningen en foto's en bijvoorbeeld het week-tot-week verslag in het boek "De Kerkuil" van Johan de Jong ongeveer voorstellen wat er in die kast gebeurde tussen de bezoeken. Maar met Beleef de Lente kun je dat zelf zien. Dat is leuk, ontzettend leerzaam, en het helpt ons, kerkuilvrijwilligers, om veel meer te snappen en begrijpen wat er met de kuikens en de oudervogels gebeurd.

Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs