Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Dennie Vercruijsse juveniel Axel 2021

Door Margot de Kam

Adem in en vlieg maar op

Margot de Kam | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 667x

Zuig je zakken en je botten vol lucht, spreid je vleugels, spring op..en daar ga je!
https://natuurwijzer.naturalis.nl/ De uitademing van een Abelisaurus en een eend. De lucht gaat eerst naar de achterste luchtzak en dan via de long en voorste luchtzak weer naar buiten. Zina Deretsky

9 luchtballonnen

Bijna alle vogels hebben 9 luchtballonnetjes in hun lijf. De lucht gaat daar doorheen als een soort blaasbalgen. Een aantal van die ballonnen komen uit op de holle botten, daar stroomt ook lucht doorheen.

 

Strakke longen

De luchtballonnen, of luchtzakken zoals ze genoemd worden, bewegen. De longen zelf niet. Die zijn relatief klein en strak. De luchtpijp heeft vele vertakkingen, zoals bij ons, de bronchiën, maar dan veel meer. Er zijn echter geen longblaasjes. Gaswisseling van zuurstof en kooldioxide gaat via kleine haarvaatjes in de wanden van de enorm vertakte bronchiën.

 

Altijd vol zuurstof

Alleen verse zuurstofrijke lucht komt de long in. Het is niet zoals bij ons dat de uitademingslucht ook door de long gaat. Die gaat via de voorste luchtzakken naar buiten.

Het gaat als volgt: Ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de achterste luchtzak, van daar wordt het de long doorgeblazen, en dan verlaat de luchtstroom de long via een voorste luchtzak. Zie de afbeelding onderaan de tekst.

Het voordeel is: de longen zijn altijd van genoeg zuurstof voorzien.

Er is een constante luchtstroom door het hele lijf. Sommige luchtzakken zijn verbonden met de holle botten. Met name vanaf schouders, hals en bekken. De holle botten zijn onderdeel van het ademhalingsstelsel. Sommige dinosauriers hadden dit ademhalingssysteem al. Zie de afbeelding bovenaan de tekst.

De ademhaling van vogels is veel rendabeler dan bij ons zoogdieren, waar meer dan de helft van de zuurstof eigenlijk weer verloren gaat. Om te vliegen is veel zuurstof nodig, het is topsport, zeker als je gaat vliegen als een slechtvalk.

 

Wanneer vliegen de jongen van de Mortel?

HSK is 39 dagen oud, HSV 37. Hun verenkleed is af als ze ongeveer 40 tot 42 dagen zijn. Dan zijn de staart- en handpennen uitgegroeid. Zij voelen dat zelf het beste aan. Als zij hun eerste vlucht maken zijn ze niet weg. Ze blijven tot ver in de zomer om goed te leren vliegen en jagen. De eerste tijd komen ze terug naar de kast. 

We kunnen dus nog even van ze blijven genieten.

https://natuurwijzer.naturalis.nl/ Bij vogels stroomt de ingeademde lucht eerst naar de achterste luchtzakken. Die luchtzakken pompen de lucht door de longen, naar de voorste luchtzakken, waarna de lucht weer wordt uitgeademd.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs