Actie !
22.04.25 Ik schrijf vaak dat de lente niet maakbaar is. De natuur gaat haar eigen gang en (gel..
Door
Margot de Kam
Margot de Kam | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 977x
Bijna alle vogels hebben 9 luchtballonnetjes in hun lijf. De lucht gaat daar doorheen als een soort blaasbalgen. Een aantal van die ballonnen komen uit op de holle botten, daar stroomt ook lucht doorheen.
De luchtballonnen, of luchtzakken zoals ze genoemd worden, bewegen. De longen zelf niet. Die zijn relatief klein en strak. De luchtpijp heeft vele vertakkingen, zoals bij ons, de bronchiën, maar dan veel meer. Er zijn echter geen longblaasjes. Gaswisseling van zuurstof en kooldioxide gaat via kleine haarvaatjes in de wanden van de enorm vertakte bronchiën.
Alleen verse zuurstofrijke lucht komt de long in. Het is niet zoals bij ons dat de uitademingslucht ook door de long gaat. Die gaat via de voorste luchtzakken naar buiten.
Het gaat als volgt: Ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de achterste luchtzak, van daar wordt het de long doorgeblazen, en dan verlaat de luchtstroom de long via een voorste luchtzak. Zie de afbeelding onderaan de tekst.
Het voordeel is: de longen zijn altijd van genoeg zuurstof voorzien.
Er is een constante luchtstroom door het hele lijf. Sommige luchtzakken zijn verbonden met de holle botten. Met name vanaf schouders, hals en bekken. De holle botten zijn onderdeel van het ademhalingsstelsel. Sommige dinosauriers hadden dit ademhalingssysteem al. Zie de afbeelding bovenaan de tekst.
De ademhaling van vogels is veel rendabeler dan bij ons zoogdieren, waar meer dan de helft van de zuurstof eigenlijk weer verloren gaat. Om te vliegen is veel zuurstof nodig, het is topsport, zeker als je gaat vliegen als een slechtvalk.
HSK is 39 dagen oud, HSV 37. Hun verenkleed is af als ze ongeveer 40 tot 42 dagen zijn. Dan zijn de staart- en handpennen uitgegroeid. Zij voelen dat zelf het beste aan. Als zij hun eerste vlucht maken zijn ze niet weg. Ze blijven tot ver in de zomer om goed te leren vliegen en jagen. De eerste tijd komen ze terug naar de kast.
We kunnen dus nog even van ze blijven genieten.
22.04.25 Ik schrijf vaak dat de lente niet maakbaar is. De natuur gaat haar eigen gang en (gel..
22.04.25 Lang gewacht en veel gekeken. Veel zitten dromen, maar het eerste kuuk... ja, die is ..
21.04.25 Soms zien we vogels bij de plas welke in het verleden als zeldzaam werden beschreven...
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan