Ach gut, Jong grut!
28.05.25 De eerste jonge vogels vliegen al weer uit, zo'n broedseizoen gaat snel. En de eerste..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | dinsdag 22 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x
Helemaal zeker weten we het niet, maar in het nestje liggen minstens zeven eitjes. Het vrouwtje is sinds een dag of twee aan het broeden. Omdat een koolmees elke dag één ei legt, betekent dit dat het eerste ei waarschijnlijk op 14 of 15 april is gelegd. Het lijkt erop dat het vrouwtje gisteren echt is begonnen met broeden. Dit duurt normaal gesproken zo'n 13 dagen, dus zouden de eitjes rond 4 mei kunnen uitkomen.
Bij ons in de bossen verloopt het broedseizoen ook voorspoedig. Opvallend is wel het duidelijke verschil tussen de verschillende gebieden. In Oosterhout moet mijn collega vandaag bij acht nestkasten controleren of daar de eitjes al zijn uitgekomen. In het gebied Westerheide loopt alles ongeveer een week achter; daar verwachten we dat donderdag een nestje van de boomklever uitkomt. De koolmezen in Westerheide zijn zelfs ruim een week later dan in ons onderzoeksgebied bij Oosterhout.
Als je bedenkt dat het seizoen in Oosterhout dit jaar al een goede week later op gang is gekomen dan vorig jaar, dan blijkt wel hoe flexibel koolmezen zijn in de timing van hun broedseizoen. Maar die flexibiliteit is niet zonder risico. De jongen van de koolmees zijn namelijk grotendeels afhankelijk van de rupsen van de wintervlinder. Het is belangrijk dat de jonge meesjes uitkomen op het moment dat het aantal rupsen op zijn hoogtepunt is. Of dat dit jaar goed uitkomt, is nog de vraag.
Aanstaande donderdag ga ik de netten in het bos plaatsen waarmee we de poepjes van rupsen verzamelen. Vanaf volgende week heb ik daar hopelijk meer nieuws over!
En dan heb ik breaking news! De eerste jonge koolmezen zijn er – in Oosterhout! Op de foto boven deze tekst zie je jongen die gisteren uit het ei zijn gekropen; ze zijn dus 1 dag oud. Op de foto hieronder zie je een nestje met kuikens die vandaag uit het ei zijn gekomen. Deze noemen we ‘jongen van dag 0’. Als je goed kijkt, zie je het verschil tussen kuikens van dag 0 en dag 1. Jongen die net uit het ei zijn gekropen, zijn helemaal rood, terwijl kuikens van 1 dag oud niet meer zo rood zijn, maar een meer roze kleur krijgen.
Dit is het begin van een periode waarin we heel veel jonge meesjes zullen tegenkomen. Het leuke is dat we binnenkort ook kunnen genieten van de Beleef de Lente-koolmeesjes. Maar daarop moeten we nog even wachten...
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
28.05.25 De eerste jonge vogels vliegen al weer uit, zo'n broedseizoen gaat snel. En de eerste..
28.05.25 Niet alle muizensoorten eten hetzelfde. Vanwege hun menukeuze vallen spitsmuizen onde..
28.05.25 Ze lijken ineens een maatje groter! Man en vrouw kerkuil doen het super dit seizoen v..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan