Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

24 april, vijf over half twaalf 's avonds

Ronald van Harxen, STONE | zondag 4 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 553x

Op dat tijdstip kruipt de eerste jonge steenuil uit het ei. Althans, als mijn kristallen bol me niet voor gek laat staan. Daarmee zouden het de vroegste steenuilenjongen ooit zijn bij Beleef de Lente. In 2015 moest op 24 april het eerste ei nog gelegd worden. Zo vroeg zijn ze dus!

Kristallen bol

Ongetwijfeld vraagt u zich af waar ik de kristallen bol op de kop heb getikt die zo precies het uitkomstmoment kan voorspellen. Daar heb ik helaas even geen herinnering aan, dus dat antwoord moet ik u schuldig blijven. Waarschijnlijk is het via via gegaan, meer kan ik er niet over zeggen. De waarheid - want daar hecht ik aan - gebiedt me te zeggen dat ik hem wel wat input heb gegeven. Gevoed met met de legselstart- en uitkomstdata van de afgelopen jaren. Flink heen en weer geschud en toen de mist opgetrokken was, zag ik het heel helder, kristalhelder: 24 april, 23:35 uur.

Het sommetje

De afgelopen twee jaar - toen ze ook drie eieren legde en vroeg was - zaten er achtereenvolgens 30 dagen en 20 uur en 30 dagen en 14 uur tussen het eerste ei en de uitkomst van het eerste jong. Tussen het laatste ei en de uitkomst van de eerstgeborene zaten 25 dagen en 23 uur, respectievelijk 24 dagen en 14 uur. Nemen we van deze tijden het gemiddelde en tellen we dat op bij de datum van het eerste ei van dit jaar, dan komen we uit op 24 april, 23:35 uur. Helaas, omdat het een gemiddelde is, weet ik nu al dat het niet klopt. Dit vrouwtje doet namelijk niet aan gemiddeldes. Maar dat wisten we al.

Menukaart

Zoals ieder jaar wordt er ook dit jaar vóór en achter de schermen druk geteld hoeveel prooien het mannetje weet aan te slepen. Een flinke, maar uiterst dankbare klus. Zo weten we immers precies welke prooien er gegeten worden en op welk moment ze worden aangevoerd. Het gebeurt al sinds de start van Beleef de Lente in 2007. Sindsdien zijn er bij elkaar 35.891 prooien geteld. Ja, u leest het goed: meer dan 35.000. Daar kwamen er deze week precies 15 bij:  zeven larves, vier woelmuizen, twee ware muizen en twee rupsen. Vooral het grote aantal muizen is opvallend. Vorig jaar werden er in de hele leg- en broedperiode samen maar drie aangevoerd. Nu, in de eerste week, al twee keer zoveel. Heel benieuwd of deze trend zich doorzet. 

Heerlijk duurt het langst

Een larve kun je wel vergelijken met een  eenhaps bitterbal: hap, slik, weg. Met een muis daarentegen, kun je lekker lang doen. De woelmuis bijvoorbeeld die op 1 april om 6:51 uur werd binnengebracht, werd door het vrouwtje - nadat ze er enkele hapjes van had genomen - op voorraad gelegd. Vervolgens at ze er gedurende de dag nog vier keer van: om 9:37, om 14:37, om 17:03  en om 18:29 uur. Gedurende respectievelijk acht, zeven, twee en zeven minuten. Ze had er nog wat langer mee kunnen doen als man er niet om 17:08 ook vier minuten van had gesnoept. Niet heel verstandig volgens de diëtiste - juist de tussendoortjes zijn dikmakend! -  maar daar heeft onze dame lak aan. En terecht! Heerlijk duurt het langst.

Prooiaanvoer in de eerst week.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs