Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Bliek

Die kans is met name in het broedseizoen heel onwaarschijnlijk - al maken de huidige omstandigheden die bewering wat minder stellig. In de winter komt een overstroming heel af en toe voor, in het bijzonder tijdens hoog water in combinatie met een flinke storm.

Het eiland Bliek ligt feitelijk precies op de grens tussen zoet en zout/brak water.

De Haringvlietsluizen die in 1970 zijn gebouwd, vormen een harde grens met het zoute water, zodat het water in het Haringvliet zoet werd. Maar omdat de sluizen het voor trekvissen, zoals paling, zalm en zeeforel niet meer naar hun paaigebieden zwemmen. Daarom is in 2000 besloten de sluizen "op een kier" te zetten - er is nu een kleine opening, waardoor de vissen heen en weer kunnen trekken.

Daardoor stroomt er tegenwoordig wel wat zout water het Haringvliet in. Maar dat is maar een kleine hoeveelheid. En bovendien zijn er diverse maatregelen genomen om de zoetwaterstand op peil te houden, ten behoeve van onder meer de drinkwatervoorziening.

Bliek, dat ter hoogte van Middelharnis ligt, ligt precies op de grens tussen het zoete water en het licht zoute water.

 

De camera's bij het eiland zijn alleen overdag online.

Van 08:00 tot 19:00 uur. Er wordt gestreamd met 4G, en dat vergt enorm veel data. Om het dataverbruik een beetje binnen de perken te houden, worden er 's avonds en 's nachts geen beelden doorgegeven.

Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!

Midden in het Haringvliet heeft het Wereld Natuur Fonds een eiland gebouwd, speciaal voor broedende vogels en voor vissen, die in de ondieptes kunnen rusten en paaien. Dinsdag 5 februari 2019 is het eiland, genaamd Bliek, officieel geopend.