naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Derde ei bij de steenuilen!   *   Derde ei bij de torenvalk!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Steenuil

Een steenuil is ongeveer zo groot als een merel: ongeveer 21 tot 23 centimer van kop tot staart. Maar omdat ze een grote kop en een nogal bol lichaam hebben, lijken ze vaak wat groter. Het is de kleinste uilensoort die in ons land voorkomt.

Dat wordt pas duidelijk wanneer er gepaard wordt en/of vrouw de eieren legt. Dit koppel is sinds mei 2017 samen, en dus kan de oplettende kijker man en vrouw inmiddels behoorlijk goed uit elkaar houden.

Man is iets scherper getekend met witte vlekken dan vrouw, de witte Y in de nek is bij vrouw steenuil wat smaller en beter afgegrensd dan bij man steenuil. Daarnaast is vrouw iets langer en boller...

Doe snel mee en ga voor de eeuwige roem!  Poll sluit op 24 maart 11:00 uur.

Ei-poll

Steenuilen zijn inderdaad nachtdieren, dat betekent dat ze in de avond als de schemering valt op jacht gaan om eten te zoeken. Bij de schemering in de ochtend verschijnen ze weer voor de camera, want dan gaan ze slapen in de kast. Voorlopig zul je de uiltjes dus tussen zonsopkomst en zonsondergang zien. Overigens zie je man steenuil overdag ook wel zijn territorium bewaken, als er kauwen of duiven langskomen.

Over een paar weken als vrouw steenuil (hopelijk) eieren gaat leggen, zal ze continu in de kast zijn om de eieren uit te broeden. Er wordt dan dag en nacht voor de jongen gezorgd.

Buiten het broedseizoen jagen steenuilen vooral in de schemering, dus in de vroege ochtend en de vroege avond.

Als er jongen zijn, jagen ze de hele dag door. De eerste tijd - als de jongen nog warm gehouden moeten worden - jaagt alleen de man. Als de jongen langere periodes alleen gelaten kunnen worden, zal de vrouw vaak ook op prooienjacht gaan. Misschien dit jaar wat minder, omdat de voedselvoorraad voortdurend op peil lijkt te zijn.

In de nestkast zitten verschillende beestjes. Mieren, torretjes, bloedluis etc. Deze kriebelen en als ze dan trappelt, schud ze de beestjes van haar poten af.

Alarm dient vooral om partner en jongen te waarschuwen bij dreigend gevaar en om de belager af te schrikken. Net als mezen alarmeren als er een sperwer overvliegt.

Of ze zich in dat soort situaties ook wel stil houden, weten we eigenlijk niet. In de literatuur staat dat SU zich drukt als er een bosuil roept, maar we weten uit eigen ervaring dat dat zeker niet altijd zo is.

Steenuilen voeren zelf geen nestmateriaal aan. In holle bomen bijv ligt altijd wel molm. En onder daken liggen vaak wel ingewaaide bladeren of zacht isolatiemateriaal. En na verloop van tijd een tapijtje van platgetrapte braakballen.
In kasten wordt doorgaans een mengsel van bijv zaagsel, stro, houtsnippers of turf gelegd.

De heren van Stone moeten hiervoor helaas het antwoord schuldig blijven. Buiten een muis of volwassen vogel weten ze het eigenlijk niet. In de winter zijn er geen jonge vogels. 

Braakballen bevatten alleen niet verteerde resten.

Feitelijk is er dus weinig over bekend.

Een vogel in rust maakt niet veel lichaamswarmte aan. Door een poot op te trekken,  houden ze deze warm door hem tegen hun lichaam aan te houden. Daarbij zetten ze ook hun veren bol, zodat de warmte ertussenin blijft hangen.

In Winterswijk hebben we drie camera's. Buiten op de nestkast staat er een gericht, dat is Buiten Wi (nterswijk). Binnen in de nestkast, gericht op de ingang is Binnen Wi (nterswijk) en gericht op de achterzijde binnen in de nestkast is Binnen2 Wi (nterswijk).

Na een regenrijke periode komen de wormen aan het oppervlak, dat weten vogels, ze kunnen ze dan makkelijk vangen. Hetzelfde zie je als je de tuin sproeit.

Steenuilen trekken wormen ook echt de grond als die er een stukje uitsteken. Met name Lumbicus terrestris (die grote lummel) komt niet alleen bovengronds om strooisel te verzamelen, maar ook om te paren. Zo’n paring kan een paar uur duren, dus mooie gelegenheid voor SU. De wormen blijven tijdens de paring met hun achterlijf verankerd in hun hol. Een SU moet dan ook echt kracht zetten om hem eruit te trekken.

Het duurt gemiddeld een etmaal voordat er een braakbal is geproduceerd.

Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.

De kast hangt in een oude perenboom op het erf van een boerderij (nu woonhuis), die deel uitmaakt van een klein boomgaardje, in de omgeving van Winterswijk. Op het erf scharrelen ook schapen, een pauw, kippen en een haan. Rondom de boerderij ligt zowel weiland als bouwland.

In holtes in bomen (appel, noot, knotwilg) en in gebouwen (onder dak, in een nis, dat soort plekken).

Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.