naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

IJsvogel

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

BOSUIL legt haar tweede ei!   *   Het blijft spannend: wordt het de havik of de ZEEAREND?   *   KERKUIL: vreemde bezoeker of nieuwe man?

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Steenuil

Na een regenrijke periode komen de wormen aan het oppervlak, dat weten vogels, ze kunnen ze dan makkelijk vangen. Hetzelfde zie je als je de tuin sproeit.

Steenuilen trekken wormen ook echt de grond als die er een stukje uitsteken. Met name Lumbicus terrestris (die grote lummel) komt niet alleen bovengronds om strooisel te verzamelen, maar ook om te paren. Zo’n paring kan een paar uur duren, dus mooie gelegenheid voor SU. De wormen blijven tijdens de paring met hun achterlijf verankerd in hun hol. Een SU moet dan ook echt kracht zetten om hem eruit te trekken.

Het duurt gemiddeld een etmaal voordat er een braakbal is geproduceerd .

We hebben bij de steenuil nestkasten hangen op twee locaties. DO staat voor Dongen en WI staat voor Winterswijk. In Dongen hebben we twee camera's hangen en in Winterswijk drie.

Steenuilen zijn uitgesproken warmte minnende dieren die de hoogste dichtheden halen in landen rondom de middellandse zee. De kou is niet hun eerste probleem, maar langdurige sneeuw wel. Er is weinig anders te eten dan muizen en misschien een enkele vogel. Bosmuizen en veldmuizen verblijven in holen. En als het erg koud is hebben steenuilen meer voedsel nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

Het is moeilijk om te zien wie vrouw en wie man is. Zo over het algemeen zijn ze precies hetzelfde. Nu we regelmatig kijken naar het paartje in Winterswijk, zien we dat de V op de kop van vrouw duidelijker zichtbaar is dan bij de man. Verder verblijft de vrouw veel meer in de kast in Winterswijk dan de man. In Dongen probeert man juist vrouw de kast in te krijgen. 

In Winterswijk zijn man en vrouw geringd. Echter wie het is weten ze nog niet, omdat ze pas laat in het seizoen verscheen vorig jaar.

Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.

De kast hangt in een oude perenboom op het erf van een boerderij (nu woonhuis), die deel uitmaakt van een klein boomgaardje, in de omgeving van Winterswijk. Op het erf scharrelen ook schapen, kippen en een haan. Rondom de boerderij ligt zowel weiland als bouwland.

In holtes in bomen (appel, noot, knotwilg) en in gebouwen (onder dak, in een nis, dat soort plekken).

Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.