Navigatie overslaan

Veelgestelde vragen

Vogels kijken met optiek van Vogelbescherming / Ron Steemers

Veelgestelde vragen

1. De Nationale Vogelweek

De Vogelweek is een week in mei waarin we in samenwerking met vele excursieleiders en Vogelwerkgroepen laagdrempelige excursies organiseren. Je hoeft geen voorkennis te hebben om mee op pad te kunnen.

Daarnaast zijn er ook routes uitgezet door deze excursieldeiders die je zelfstandig kunt lopen met behulp van de 'digitale excursieleider'. Deze routes zijn voor een langere periode dan alleen de week van de Vogelweek beschikbaar.

Het merendeel van de excursies en routes wordt georganiseerd door vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland, vogelwerkgroepen en andere (lokale) natuurorganisaties. Zij kennen de vogels in hun eigen gebied als geen ander. En daar profiteer je dus weer van.

Ja, meer informatie over het zelf organiseren van een excursie of het uitzetten van een route kun je vinden op deze pagina.

2. De digitale excursieleider

Excursieleiders met kennis van vogels en het gebied hebben routes uitgestippeld, met daarin leuke bezienswaardigheden. Je krijgt uitleg over wat er te zien is, waar je op kunt letten. Deze route kun je vervolgens zelfstandig volgen op een zelfgekozen dag en tijdstip, tussen 1 mei t/m 30 juni 2024.

Nadat je een route hebt ingepland kun je op het betreffende moment de route starten (de locatie van je telefoon moet hiervoor aan staan). Vervolgens kun je via de lijn op de kaart de route volgen. Wanneer je in de buurt van een bezienswaardigheid komt kun je deze aanklikken om de informatie te bekijken.

We leren graag van jullie ervaringen. Aan het eind van de route kun je feedback aan ons doorgeven. Als bijvoorbeeld de route ergens niet meer klopt. Bedankt!

Nee, de routes zijn te vinden op een zogenaamde web-based app, een website die er uit ziet en gebruikt kan worden als een app. Ga hiervoor via je telefoon naar mijnvogelweek.nl en plaats de webapp op het startscherm van je mobiel. Let op: voor het volgen van de uitgezette route is het belangrijk dat je locatievoorziening van je mobiel aanstaat.

Je hoeft je hiervoor niet te registreren, wel vragen we iedereen die een route wil gaan volgen om deze van tevoren in te plannen. Zo willen we voorkomen dat het te druk wordt op bepaalde momenten en er te veel deelnemers tegelijk in het veld lopen.

Je kiest voor een dag en een tijdvak. Je kunt dit later altijd weer aanpassen. En als je besluit de route toch niet te volgen: meldt je dan weer af, dan komt de plaats weer beschikbaar.

Ergens in dit tijdvak kun je je route starten, eindigen kan wanneer je wilt.

Ja, want de route lijkt wel wat op een navigatiesysteem (maar dan zonder stem die aanwijzingen geeft). Op het scherm kun je de route volgen. Vergeet dus niet om de locatie van je toestel aan te zetten.

Onderweg krijg je pop-ups te zien als je een interessant punt nadert. Door middel van tekst, een foto of film- of geluidsfragmenten verteld de digitale excursieleider je iets over de vogels ter plekke en leuke weetjes over het gebied.

We maken gebruik van de 'druktemeter', dit om te voorkomen dat er te veel drukte ontstaat in de natuur. Je kunt ons en elkaar daarbij helpen om de drukte in toom te houden. 

Want heb je in de digitale excursieleider een route gevonden die je wilt volgen? Klik dan op het kalendericoontje bij de betreffende route om deze in te plannen en reserveer zo een dag en een tijdvak. Aan de hand van het aantal ‘reserveringen’ kunnen de tijdsvakken drie kleuren hebben; 

  • Is deze groen? Het is rustig, er is (nog) geen drukte verwacht,
  • Oranje; er is enige drukte verwacht,
  • Rood; er is grote drukte verwacht, inplannen van dit tijdvak is niet meer mogelijk.

Deze ‘druktemeter’ verschilt per gebied.

Ergens in dit tijdvak start je je route, je kunt eindigen wanneer je wilt.

Houdt dit eventueel ook in de gaten voor je route nadat je hebt aangemeld. Want er kunnen later meer reserveringen worden gedaan. Wil je bijvoorbeeld alleen een route lopen als deze nog op groen staat? Dan kun je zelf je keuze wijzigen naar een ander moment. Wil je de route niet meer maken? Dan kun je je afmelden en komt de plek weer beschikbaar. 

Het kiezen van een tijdvak is vrijblijvend, maar we hopen op de medewerking van alle geïnteresseerden. Overigens zijn de tijdsvakken meer een indicatie, uiteraard kun je gerust wat eerder of later starten. Wat vroeger in de ochtend starten of wat langer doorgaan in de avond.

3. En dan, naar buiten!

Met velen trekken we de natuur in. Dit komt de natuur en alles wat er leeft niet altijd ten goede. Aan de andere kant willen we mensen juist ook laten genieten van de natuur. Zolang iedereen rekening houdt met de kwetsbaarheid van de natuur dan kunnen beide goed samengaan.

Houdt daarbij rekening met de deze richtlijnen. En bij twijfel: neem altijd extra afstand, je kunt het natuurlijke gedrag van de vogels dan veel beter bekijken.

Vogels kijken wordt pas echt een feest met een goede verrekijker. Waar let je op als je een goede kijker wil aanschaffen? Vogelbescherming Nederland heeft inmiddels jarenlange ervaring en helpt graag bij het maken van je keuze.

De Nationale Vogelweek vindt plaats van 11 t/m 19 mei 2024. Maar de routes zijn langer te bewandelen. Voor 1 mei zijn alleen de startlocaties van de route zichtbaar maar nog niet de route zelf. Met ingang van 1 mei vanaf 7:00u worden de routes geopend en zijn deze in z'n geheel zichtbaar af te leggen t/m 30 juni 2024.

Ja. Maar als je de route met plezier heeft volbracht verschijnt op het eindscherm de mogelijkheid om een Tikkie te geven. Hiermee help je Vogelbescherming Nederland om onze vogels te beschermen. Want dat is helaas geen vanzelfsprekendheid. Iedere bijdrage – hoe klein ook – is daarom welkom. Dit is echter geen verplichting, je natuurplezier staat voorop!

Het doel van de Nationale Vogelweek is vooral om beginnende natuur- en vogelliefhebbers leuke routes te bieden. In principe zijn dus alle routes geschikt.

We geven allerlei tips op deze website om je voor te bereiden en tijdens de route krijg je uitleg over wat je kunt zien. Zo worden de laatst waargenomen soorten in de omgeving getoond in deze app, de kans is groot dat je deze soorten ook tegenkomt.

Natuurlijk zal het best lastig zijn zonder excursieleider. Je zult mogelijk niet alles (meteen) herkennen, maar vast een aantal soorten ook wel? Mogelijk loopt er nog wel iemand met een verrekijker rond die de route op dat moment maakt en kun je samen de vogel determineren?

Op www.vogelweek.nl staan allerlei tips voor als je gaat vogels kijken. Kom je een vogel tegen waarvan je de naam niet weet? Veel informatie is te vinden op www.mijnvogelvinder.nl.

Kom je er nog steeds niet uit? En heb je een foto kunnen maken of het geluid opgenomen? Dan helpen we je graag; vogelweek@vogelbescherming.nl.

Fototip: maak een foto met je telefoon door een verrekijker.