Navigatie overslaan
Gele kwikstaart / Jelle de Jong

Over de Nationale Vogelweek

De afgelopen jaren - dit is alweer de 11e editie! - hebben we tijdens de Nationale Vogelweek duizenden natuurliefhebbers mee naar buiten mogen nemen op vogelexcursie. En nadat dit in coronatijd niet mogelijk was, en we in deze jaren alleen digitale vogelroutes konden aanbieden, organiseren we in 2023 weer gewoon een Vogelweek met echte excursies van echte excursieleiders. Daarnaast zijn er ook weer digitale vogelroutes, voor wie dan in haar/zijn eigen tijd op pad wil. Zo kunnen we vrijwel iedereen gagarandeerd leuke natuurbelevingen bezorgen dit voorjaar. Hoe deze Vogelweek in zijn werk gaat leest u hier.
Blauwe kiekendief / Elwin van der Kolk Blauwe kiekendief / Elwin van der Kolk

Wat is de Vogelweek?

Tijdens de Nationale Vogelweek bieden wij - samen met honderden vrijwilligers en collega-organisaties - vele vogelexcursies en vogelactiviteiten aan in heel Nederland. Deze zijn in principe gratis (enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld waar een bootje gehuurd moet worden), en geschikt voor natuurliefhebbers van ieder 'niveau'. Dus ook beginnende vogelaars en natuurliefhebbers zijn van harte welkom. Graag zelfs! Want u kunt op pad met ervaren excursieleiders, die de vogels en het gebied in kwestie vaak op hun duimpje kennen. En zij zullen u uitleg geven over de vogels - en soms ook andere dieren en planten - die u onderweg tegenkomt. Een uitstekende manier om meer over vogels te weten te komen! Aanmelden door deze excursies gaat in de meeste gevallen via deze website.

Digitale vogelroutes
Voor wie bepaalde excursies niet goed uitkomen, of voor als een excursie is volgeboekt, hebben we ook digitale vogelroutes tijdens de Vogelweek. Via een zogenaamde webapp kunt u - met uw mobiel in de hand - een vogelroute volgen en onderweg krijgt u informatie te zien en te horen over de vogels die tegen kunt komen. Deze routes zijn gemaakt door dezelfde excursieleiders als die ook 'fysieke' excursies geven. Van 1 mei t/m 30 juni zijn ze te gebruiken via www.mijnvogelweek.nl: zoals gezegd een app, die alleen goed gewerkt op uw mobiel (en als uw locatie aanstaat).

Goed om te weten

Deelname aan de excursies en routes tijdens de Nationale Vogelweek geschiedt op eigen risico. Vogelbescherming Nederland noch de organiserende partijen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de routes. Houdt u rekening met mogelijke slecht- of onverharde wegen en de weersomstandigheden. De route is richtinggevend en kan ter plaatse enigszins afwijken. U bent zelf verantwoordelijk voor uw meegenomen apparatuur zoals camera's en optiek.

Vogelweek & Corona

Momenteel zijn er geen speciale richtlijnen, al blijft het natuurlijk wel zaak om bij klachten een test te laten doen en om bij een positieve test thuis te blijven. We zullen deze pagina zo goed mogelijk bijwerken t.a.v. de nieuwste inzichten, lees deze pagina dus nog even door voor vertrek. En mocht het toch nodig zijn dan zullen we besluiten om het evenement af te gelasten. Helaas is dat de realiteit waarin we nu leven.

Heeft u nog vragen? Veel informatie kunt u vinden op de pagina veelgestelde vragen, staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar vogelweek@vogelbescherming.nl

Over Vogelbescherming

Door gerichte beschermingsprogramma's, intensieve samenwerkingen, politieke lobby, juridische actie, duidelijke voorlichting en effectieve campagnes zet Vogelbescherming zich in voor de bescherming van vogels in Nederland en wereldwijd. Bij ons beschermingswerk maken we gebruik van de beste wetenschappelijke inzichten. Er zijn veel successen bereikt, zoals de terugkeer van de ooievaar, ijsvogel, lepelaar en de kerkuil in ons landschap. Meer over Vogelbescherming Nederland

 

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Meimaand Kijkermaand

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Meimaand Kijkermaand krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen