Navigatie overslaan

Herkenningstips

13. Kauw en zwarte kraai

Zwarte kraaien en kauwen zijn alleseters en maken op een kiene manier gebruik van allerlei voedselbronnen. Het zijn echte overlevers en ze behoren tot de slimste dieren ter aarde! Ze ruimen de natuur op door kadavers te eten. Verder eten ze voedselresten, kleine beestjes, eieren (rot om te zien, maar hoort erbij), zaden, fruit en noten.

Zwarte kraai

De zwarte kraai is fors en zwart. U kunt hem verwarren met een raaf of roek. De kans dat u een raaf in de tuin heeft is echter nihil. Roeken komen in sommige delen van het land wel bij tuinen. Twijfelt u? Kijk dan naar de snavel. Is de basis van de snavel lichtgrijs en kaal tot het oog? Dan is het een roek. Is de snavel bevederd en zwart, dan is het een kraai.

Kauw

Leuk weetje: hoe ouder de kauw, hoe lichter de ogen! De oogkleur gaat van lichtblauw naar bijna wit. De zijkanten van het kopje zijn grijs. Aan die lichte ogen en dat grijze kopje ziet dat het een kauw is. Alles aan de zwarte kraai is namelijk gewoon pikzwart, ook de ogen en de kop, de naam zegt het eigenlijk al.


Vorige tip Volgende tip