Navigatie overslaan

Herkenningstips

12. Turkse tortel, stadsduif, holenduif en houtduif

Duiven voeren hun jongen met 'duivenmelk' uit hun krop. De krop is een verbreding bovenin de keel, waar de jongen de dikke 'melk' uitpikken. Briljant, want zo kunnen ze het hele jaar door jongen groot krijgen, ook als er geen insecten zijn.

Turkse tortel

Het gaat erg goed met de Turkse tortel, dus de kans dat u er één ziet is groot. Ze zijn vaak met z'n tweeën en goed herkenbaar aan het dunne, zwarte nekbandje.

Stadsduif

Sommige stadsduiven hebben bijna dezelfde kleur als hun wilde voorvader de rotsduif. Andere zijn helemaal of gedeeltelijk wit, grijs(groen), bruin enzovoort. Ze leven in groepen en komen veel voor in steden en dorpen.

Holenduif

De holenduif lijkt met de groene en roze kleuren op nek en hals op sommige kleurvarianten van de stadsduif. De holenduif komt echter niet vaak in tuinen, dus als u twijfelt is de kans groot dat u een stadsduif ziet.

Houtduif

De houtduif: de grootste, meest voorkomende duif van ons land. Hij heeft een witte vlek in de nek en een brede roze borst en loopt vaak op de grond eten te zoeken. Gezellig, net een kip.


Vorige tip Volgende tip