Navigatie overslaan

Herkenningstips

3. Staartmees en winterkoning

Op het eerste gezicht lijken ze niet zo veel op elkaar, de staartmees en de winterkoning. Maar, ze zijn allebei piepklein en hebben allebei een fenomenale staart. Ook hebben ze allebei een schattige oplossing bedacht om niet te bevriezen in de winter: ze kruipen gewoon heel dicht tegen elkaar aan! Reden genoeg om ze toch even naast elkaar te zetten.

Staartmees

Staartmezen zijn zeer sociaal. In de winter leven deze kleine bolletjes-met-staart in groepjes. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Hoor je dat geluidje, kijk dan even goed rond, want ze vallen best op met z'n allen. Opvallend is natuurlijk ook de staart: donker en lang, nog langer dan het lijfje!

Winterkoning

De winterkoning is ook een klein bolletje, maar dan bruin en met een rechtopstaand staartje. Daaraan kun je hem het best herkennen en dat geeft hem meteen een heel ander voorkomen dan andere bruinige vogels. Hij vliegt snel en laag bij de grond, van struik naar struik en wipt met z'n staartje. Leuk: in heel veel tuinen zit wel zo’n ukkie. 


Vorige tip Volgende tip