Navigatie overslaan

Herkenningstips

16. Glanskop, matkop, kuifmees en zwarte mees

Zwarte mezen komen in sommige winters massaal naar ons land vanuit Scandinavië. Kuifmezen, glanskoppen en matkoppen zijn standvastiger: ze zijn er het hele jaar en houden ongeveer hetzelfde territorium. Deze vier 'bosmezen' maken 's winters vrolijke geluidjes, luister maar:

Zwarte mees

Ze lijken op koolmezen, maar zijn kleiner en bleker. Zwarte mezen hebben een klein kuifje, dat ze opzetten als ze zich druk maken. In de winter eten ze geen insecten, maar vooral zaden en in tuinen komen ze dan op voertafels en vetbollen.

Kuifmees

De kuifmees is goed herkenbaar aan zijn markante zwart-witte koptekening en een opvallende spitse, driehoekige kuif. Die prachtige kuif wordt bij opwinding nog verder opgezet. Zwervende wintergroepen kuifmezen komen op diverse sparren- en larikssoorten in de tuin.

Glanskop en matkop

Glanskoppen en matkoppen zijn bruine mezen met een zwarte pet en ze lijken echt veel op elkaar. Zie je één van deze vogels op de voertafel, ga er dan voor de Tuinvogeltelling maar vanuit dat het een glanskop is, want matkoppen zul je daar zelden of nooit aantreffen.


Vorige tip Volgende tip