Navigatie overslaan
Grote zilverreiger / Shutterstock Alle berichten
Grote zilverreiger / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Grote zilverreiger is goud waard

Geplaatst op 5 februari 2018

Van Groningen tot Zeeland zijn ‘s winters duizenden grote zilverreigers te zien. Magnifiek. Anders was dat 20 jaar terug, toen deze soort een nieuwkomer was en op de Rode Lijst stond. Nóg anders was het in de 19e eeuw, toen ze werden afgeslacht om hoeden van te maken en lokaal bijna uitstierven. Bijna…

De indrukwekkende opmars van de grote zilverreiger in Nederland, is perfect te zien op onderstaande afbeeldingen van Sovon Vogelonderzoek. U ziet hier de winterverspreiding, inclusief overwinteraars uit midden- en oost-Europa. Het aantal broedende paren is echter ook omhoog geschoten naar ongeveer 300, in verschillende kolonies. Hiermee is de populatie niet meer gevoelig, dus afgevoerd van de nieuwe Rode Lijst voor Nederlandse broedvogels! Dat is goed nieuws.

Winterverspreiding grote zilverreiger / Sovon.nl Winterverspreiding grote zilverreiger / Sovon.nl

Knetterhard

Waarom de grote zilverreiger zo knetterhard gaat? Waarschijnlijk speelt klimaatverandering hierbij een rol. Van lieverlee kruipt het verspreidingsgebied steeds noordelijker. In Nederland heeft onder meer Vogelbescherming zich daarnaast ingespannen voor de kwaliteit van moerasgebieden. Daar heeft deze soort zonder twijfel van geprofiteerd.

Zilver vs. blauw

Daarbij is de grote zilverreiger flexibel in zijn overwinteringsstrategie. Hij blijft bij zacht weer en trekt zuidelijk bij langdurige vorst of sneeuw. De blauwe reiger daarentegen kiest vooraf of hij blijft of wegtrekt. Het deel dat in Nederland overwintert, heeft het zwaar bij aanhoudende vorst en veel blauwe reigers sterven dan. Het is een risico dat ze nemen. Overleven ze de winter, dan hebben ze het voordeel als eerste bij de broedplaatsen te zijn.

Tweemaal hun gewicht in goud

Even wat anders: een uitstapje naar de 19e eeuw toen het in Europa en Noord-Amerika in de mode was om veren of hele vogels op hoeden te dragen. Het klinkt vrij onschuldig, maar deze industrie groeide zo massaal uit, dat grote zilverreigers (geliefd op hoeden) op sommige plaatsen bijna uitstierven. Voor één kilo ‘hoed-veertjes’, werden er wel 300 gedood. In 1903 waren deze veren tweemaal hun gewicht in goud waard en honderdduizenden vogels werden afgeslacht.

Dameshoed stern Vogelbescherming Dameshoed stern Vogelbescherming

Een prachtig gevolg

Gelukkig waren er mensen die het ónacceptabel vonden om vogels te doden voor dit doel. Om stem te geven aan deze verontwaardiging werd in 1899 de Vereeniging tot bescherming van Vogels opgericht. En die vogelbescherm(st)ers van het eerste uur wisten in 1912 alle wilde vogels in Nederland beschermd te krijgen! De grote zilverreiger herstelde zich gelukkig wereldwijd toen deze verenhandel stopte, met ruim een eeuw later als prachtig gevolg zijn opmars in Nederland!