Navigatie overslaan
Ransuil / Adri de Groot Vogeldagboek.nl Alle berichten
Ransuil / Adri de Groot Vogeldagboek.nl Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Tjonge! Wat een vreemde vogeltongen!

Geplaatst op 18 april 2023

Vogeltongen hebben allerlei maten en vormen en kunnen op veel manieren worden gebruikt. Daarbij vergeleken zijn onze tongen maar saai. Een paar opvallende voorbeelden.

Bij vogels is de tong een bijzonder gereedschap. Een vogeltong kan ontzettend lang of juist kort zijn, weerhaken of stekels erop hebben en een punt die is verhoornd, of gespleten, of met een soort kwastje eraan. En sommige vogelsoorten hebben nóg specifiekere aanpassingen voor het soort voedsel dat ze ermee verzamelen en eten.

Middelste zaagbek / Karin Bijpost - Fotogalerij Zaagbekken hebben scherpe, harde, hoornachtige punten op hun dunne, slanke tong. Middelste zaagbek / Karin Bijpost - Fotogalerij

Viseters: stekelige tongen

Vogels die vooral vis eten, hebben vaak fikse stekels op hun tong. Die helpen bij het vangen, vasthouden en positioneren van de vis, zodat hij kan worden doorgeslikt. En natuurlijk om te voorkomen dat de vis terug naar boven kan komen.

Een prachtig voorbeeld hiervan zijn pinguïns. Hun tongen hebben veel grote, naar achteren gerichte stekels. Zoals te zien op de foto, heeft zelfs hun gehemelte naar achteren gerichte punten.

Een voorbeeld dichter bij huis zijn zaagbekken. Als u die ooit heeft gezien, zijn de kartels op de slanke snavel - waaraan ze hun naam danken - u vast opgevallen. Die gaan gepaard met (minder opvallende) scherpe, harde, hoornachtige punten op hun dunne tong. Tong en snavel werken samen bij de visvangst.

Bij de blauwe reiger heeft de tong zelf een soort weerhaakachtige vorm!

Pinguin / iStock Stekels op tong én gehemelte! Pinguin / iStock
Blauwe reiger / Anita Ketel Fotogalerij Hier is de hele tong een soort weerhaak. Blauwe reiger / Anita Ketel Fotogalerij

Filteren en grazen

Sommige vogels filteren plankton uit het water: piepkleine diertjes en plantjes. Dat kan door hun snavel als zeef te gebruiken en de kop heen en weer te bewegen door het water. Of door hun tong tegen het gehemelte te duwen als de bek vol water is. Het water wordt dan als het ware tussen de stekeltjes op de tong door naar buiten geperst en het plankton blijft erachter hangen.

Grauwe gans / Shutterstock De tongen van ganzen zijn het allerbest voor het eten van gras. Het lijken wel tanden. Grauwe gans / Shutterstock

Ganzen filteren ook wel plankton, maar hun tong en snavel zijn nóg beter aangepast aan het eten van planten. De kartels op de snavel van een gans zijn dik en lijken op tanden. Daarmee kunnen ze, samen met de stekels op de gespierde tong, planten (gras) dicht bij de grond vastpakken en afsnijden.

Vlezige roofvogeltongen

Roofvogels hebben vaak grote, dikke en vlezige tongen met een paar naar achteren gerichte puntige uitsteeksels aan de wortel ervan. Die staan in een of meerdere rijen. De tongpunt is meestal verhoornd en kan vertakt zijn. Die sterke, verharde tong en de uitsteeksels erop, helpen roofvogels om hun prooi zo snel mogelijk naar binnen te werken. Er is vaak concurrentie, dus ze moeten schrokken.

Bruine kiekendief Het gat in de tong van deze bruine kiekendief ziet er gek uit, maar is gewoon de luchtpijp. Bruine kiekendief

Op deze foto ziet u achter de puntige uitsteeksels een soort gat in de tong van de bruine kiekendief. Het ziet er bizar uit, maar het is normaal. We kijken gewoon zover de bek in dat we de luchtpijp zien, die is vergroeid met de basis van de tong.

De tong van een gier is iets anders dan die van ‘normale’ roofvogels. Gieren zijn voornamelijk aaseters en hun tong heeft een raspachtige rand. Die helpt waarschijnlijk om het vlees van de botten te trekken.

Tong uitsteken

Sommige vogels moeten hun tong ontzettend ver kunnen uitsteken om hun eten te pakken te krijgen. De kolibrie die me zijn dunne tong nectar uit bloemen haalt is een bekend voorbeeld. Maar ook spechten die insecten uit kieren en gaten pulken horen in deze categorie.

Spechten hebben een zéér lange tong en kunnen het puntje ervan ook nog in alle richtingen bewegen om insecten beter te pakken te krijgen. Sommige spechtensoorten hebben ook een scherpe punt en weerhaken aan hun tong, om insecten te doorboren, vast te houden en naar buiten te trekken. Andere soorten hebben een soort haartjes aan de tongpunt, die bedekt zijn met plakkerig slijm om insecten vast te kleven.

Groene specht jong / Ria van der Helm Fotogalerij De tong van de groene specht is maar liefst 10 cm: een derde van zijn lichaamslengte! Groene specht jong / Ria van der Helm Fotogalerij

Groene spechten eten vooral mieren, die ze oplikken met zo’n kleverige plaktong. Een tong van maar liefst 10 centimeter! Dat is een derde van de lichaamslengte van deze specht. Als de tong niet in gebruik is, loopt hij helemaal rond de binnenkant van schedel, langs onder, achter en boven en het achterste deel komt zo tot bijna in het neusgat!

Papegaaien

Papegaaien zijn een verhaal apart. Ze hebben een speciaal gespierde tong, die anders dan bij de meeste vogels wat meer kan rond bewegen. Een ander uniek kenmerk is de gerimpelde en gevouwen ‘huid’, waardoor de tong meer vrijheid heeft om te strekken. Hij is bedoeld om te eten, maar het geeft papegaaien ook het vermogen onze klanken na te bootsen.

Veel papegaaien, ara’s en kaketoes eten noten en zaden die ze met hun tong uit het omhulsel peuteren. Ze hebben een bovensnavel die zo is gevormd dat er ruimtes zijn uitgespaard voor zaden van verschillende groottes. De tong houdt het zaad op zijn plaats terwijl de kaak van de vogel het zaad in tweeën splitst.

Papegaai-achtigen hebben een speciaal gespierde tong die wat meer rond kan draaien.

Simpele tongen

Natuurlijk hebben ook veel vogels een relatief simpele tong, in de vorm van een platte driehoek met naar de keel wijzende puntjes aan de achterkant. Die helpen het voedsel vasthouden en de goede kant op werken. En net als mensen hebben de meeste vogels speekselklieren, die speeksel en slijm produceren. Dat zorgt ervoor dat het voedsel vochtig wordt doorgeslikt en helpt beschermen tegen bacteriën.

Aalscholver / Elwin van der Kolk Aalscholver / Elwin van der Kolk

Bijna overbodige tongen

Dan zijn er ook nog vogelsoorten waarbij de tong een minimale rol speelt. Die zogenaamde rudimentaire tongen zijn meestal eenvoudig en veel kleiner dan de snavel. Ze worden niet gebruikt om het voedsel te vangen, te verzamelen of te verplaatsen. Een voorbeeld hiervan is de aalscholver: de tong ligt in het midden van de ondersnavel, is klein, onbeweeglijk en speekselklieren zijn afwezig.

 

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus