Navigatie overslaan
Tuinreservaat / Shutterstock & Hans Peeters Alle berichten
Tuinreservaat / Shutterstock & Hans Peeters Stefan Vreugdenhil

Door Stefan Vreugdenhil
Medewerker Vogelbescherming

Is uw tuin een Tuinreservaat?

Geplaatst op 21 maart 2017

De Jaarrond Tuintelling heeft nóg meer aandacht voor het aantrekkelijk maken van de eigen tuin voor wilde dieren en planten. Het is namelijk mogelijk om uw tuin aan te melden als Tuinreservaat!

Bent u trots op uw natuurvriendelijke tuin? Meld ‘m dan aan als Tuinreservaat via www.tuintelling.nl. Zo krijgen we inzicht in waar deze natuurtuinen zich bevinden (en waar niet) en hopen we dat nóg meer tuinbezitters enthousiast worden hun tuin natuurvriendelijk in te richten. Als een tuin zeven (of meer) van tien gedefinieerde natuur-kenmerken heeft, dan is het een Tuinreservaat. Je kunt dan via de ‘tijdlijn’ foto’s delen en ervaringen uitwisselen met andere eigenaren van een tuinreservaat.

Als een tuin nog niet zeven kenmerken haalt, presenteren we praktische tips, waardoor ook uw tuin een Tuinreservaat kan worden.

Op de website van de Jaarrond Tuintelling is een onderdeel speciaal ingericht voor Tuinreservaten. Daar kunt u uw eigen Tuinreservaat op de kaart zetten en vervolgens op de ‘tijdlijn’ ervaringen en foto’s delen met andere liefhebbers van natuurvriendelijke tuinen. Neem snel een kijkje op de pagina voor de Tuinreservaten en meld uw tuin aan!

Meedoen?

Wie zijn tuin aanmeldt als Tuinreservaat doet níet automatisch mee met de Jaarrond Tuintelling. Dat is niet verplicht. We hopen uiteraard wel dat u zich bij ons aansluit. Neem gerust eerst een kijkje wat er allemaal mogelijk is op de website van Jaarrond Tuintelling.

Wat is de Jaarrond Tuintelling?

Jaarrond Tuintelling is een platform waarop een groeiende groep mensen doorgeeft welke soorten er in hun tuin leven. Op deze manier willen zeven samenwerkende natuurorganisaties een beter beeld krijgen van het voorkomen van wilde planten en dieren in tuinen. Want eigenlijk weten we nog heel weinig van het belang van tuinen voor deze soorten. Dit platform bestaat nu ongeveer twee jaar en er zijn al ruim 8.000 tuintellers aangemeld in de Jaarrond Tuintelling.

Van VARA naar Jaarrond Tuintelling

Eerder werd al bekend dat de Jaarrond Tuintelling het concept van de Tuinreservaten overnam van VARA’s Vroege Vogels. Inmiddels is die verhuizing gereed en kunnen natuurvriendelijke tuinen worden aangemeld als Tuinreservaat. Had u al een Tuinreservaat aangemeld bij Vroege Vogels en u wilt betrokken blijven? Dan kunt u zich opnieuw aanmelden op de www.tuinreservaten.nl.