Spring naar content

Red de rijke weide

De intensieve melkveehouderij heeft ervoor gezorgd dat de bloemrijke weides steeds zeldzamer geworden zijn. Daardoor is sinds 1960 is meer dan 60 procent van alle weidevogels verdwenen en dreigen ze uit te sterven in Nederland. Vogelbescherming voert daarom een campagne om de weidevogels hun broedgebied weer teruggeven. We willen weer 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020. Dat is een vijfde van het grasland, genoeg om het tij te keren en ruim voldoende voor alle kaas en melk die we samen eten. www.redderijkeweide.nl

Doel

200.000 hectare bloemrijke weide in 2020, dat is het doel van de campagne van Vogelbescherming. Ruim een vijfde van het totale oppervlakte aan grasland in Nederland.

Probleem

Ooit was al het weidelandschap vol bloemen, insecten en vogels. Maar door de veel te intensieve landbouw en de race om steeds meer melk per hectare zijn de weilanden leeg, stil en kaal geworden. Dat is niet nodig, we kunnen de natuur terugkrijgen op het boerenland en het uitsterven van weidevogels stoppen.

Oplossing

Met 200.000 hectare is er genoeg ruimte voor enkele duizenden boeren om hun koeien te laten grazen op natuurlijke, bloemrijke weides. Genoeg ruimte voor weidevogels, vlinders en bijen om in gezonde aantallen te overleven en jongen groot te brengen. En meer dan genoeg ruimte om ons allemaal van gezonde, natuurlijke melk en kaas te voorzien.

Wat moeten we doen?

  • Boeren houden rekening met weidevogels en natuur en produceren wat minder melk - maar veel meer natuur.
  • Zuivelfabrieken en supermarkten kopen de melk en kaas van de bloemrijke weides voor een eerlijke prijs van de boer.
  • Consumenten betalen een paar cent meer per liter melk.
  • De overheid zorgt met aangepast beleid dat deze ontwikkeling echt plaats gaat vinden.

Doe mee!

200.000 hectare bloemrijke weide, een gedurfd plan, maar het kan. Doe mee en steun ons, de boeren en natuurlijk de weidevogels, bijen en bloemen. 
Ik wil melk van de rijke weide!
Laat Albert Heijn en Jumbo weten dat jij ook melk van rijke weides wilt en stuur een kaartje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Red de Rijke Weide Kaas

Weidevogelboer Henk Pelleboer uit Mastenbroek levert de melk voor deze kaas en in samenwerking met Natudis en biologisch versleverancier Kroon wordt de kaas verspreid. Van elke kilo Red de Rijke Weide Kaas die verkocht wordt gaat 1 euro rechtstreeks naar het uitbreiden van het weidevogelgebied in Mastenbroek.
Kijk hier voor de verkooppunten

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid