Navigatie overslaan
Pimpelmees / Shutterstock Alle berichten

Wordt de pimpelmees de stijger van 2020?

Geplaatst op 25 januari 2020

Evenals voorgaande jaren zal de top 2 dit jaar vermoedelijk weer bestaan uit respectievelijk de huismus en de koolmees. De ‘strijd’ om de derde plaats lijkt dit jaar, halverwege de telling, uit te vallen in het voordeel van de pimpelmees. Vorig jaar moest de pimpel nog genoegen nemen met een plekje net buiten de top 3. In de zomer werden al forse aantallen pimpelmezen geteld en die lijn lijkt zich nu door te trekken tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. 

Pimpelmezen hebben een goed broedseizoen doorgemaakt in Oost-Europa en dat lijkt zich nu te vertalen in een goede opkomst in de tuinen. Waar voorgaande jaren gemiddeld tussen de 2,5 en 3 pimpelmezen in de tuin werden gezien, zitten er per tuin nu gemiddeld 3,5 pimpelmees. Dat is een fors verschil!

Merels versus pimpelmees

Een ander opvallend gegeven, is het aantal tuinen waarin pimpelmezen gezien worden. Dat aantal is nagenoeg gelijk aan het aantal tuinen waarin mensen een merel zien. Oftewel: net zoveel mensen hebben een merel in de tuin als  een pimpelmees. Het grote verschil is dat pimpelmezen vaak met meerdere tegelijk komen en het aantal pimpelmezen is dan ook een stuk hoger dan het aantal merels. Het lijkt er overigens op dat het aantal merels, nog steeds niet helemaal gevrijwaard van het Usutuvirus, min of meer stabiel is gebleven ten opzichte van vorig jaar.  

Vorig jaar werd de top drie na de huismus en de koolmees, vervolledigd door de vink. Het ziet er naar uit dat laatstgenoemde dit jaar een paar plaatsjes moet inleveren. Waar vinken door de sneeuw vorig jaar nog naar de tuinen werden gedreven, lijken ze nu het bos te verkiezen boven de meer stedelijke omgeving.

Merel Shutterstock Merel Shutterstock

Insecteneters

Verder is opvallend dat typische insecteneters als de tjiftjaf en de zwartkop dit jaar veel worden gezien. Dit heeft voor een groot deel te maken met de steeds structurelere zachte winters, waardoor er voldoende voedsel is en de noodzaak om weg te trekken steeds minder aanwezig is. Daarbij komt bovendien dat zwartkoppen in de winter hebben geleerd om over te stappen op bessen. Door de verstedelijking is de aanplant van besdragende struiken in Nederland toegenomen. Goed nieuws dus voor overwinterende zwartkoppen. Kortom: een vogelvriendelijke tuin, met voldoende zaadplanten, besdragende struiken en bloemen voor insecten, zorgt voor een vogelrijke omgeving.

Ogen open en tel mee!

Wilt u weten of de pimpelmees ook in uw regio aan een opmars bezig is en bent u benieuwd of er ook bij u in de buurt tjiftjafs en zwartkoppen zitten? Ook op zondag 26 januari kan iedereen nog mee doen met de Nationale Tuinvogeltelling. Tel 30 minuten de vogels in uw tuin of op uw balkon en geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl. Een telling doorgeven kan tot uiterlijk maandag 27 januari 12.00 uur ’s middags. Zondagavond 26 januari maakt Vogelbescherming de voorlopige resultaten bekend. De definitieve resultaten volgen maandagmiddag.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vind je vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus