Navigatie overslaan
tapuit / Agami - Markus Varkesvuo Alle berichten

Wat doet het Nederlands poldermodel in Burkina Faso?

Geplaatst op 2 september 2016

Wij denken dat in Nederland het poldermodel is uitgevonden. Maar ik weet niet zo zeker of die eer ons toekomt. In Burkina Faso maakte ik deel uit van een ultiem ‘poldermodel’, maar dan in de Sahel. Zouden niet alleen onze trekvogels, zoals de tapuit en gekraagde roodstaart, maar ook onze manier van samenwerken overvliegen?

Nederlandse trekvogels in Burkina Faso

Samen met BirdLife International en onze Partner NATURAMA in Burkina Faso werkt Vogelbescherming met lokale partijen en de bevolking hard aan het verbeteren van het beheer rond nationaal park Kabore Tambi. Een belangrijk gebied voor vogels, ook voor de trekvogels die in Nederland broeden, zoals de tapuit en gekraagde roodstaart.

Er is veel te doen. We werken er aan bosherstel: het vergroten van de diversiteit én de aantallen bomen op de akkers. Maar ook zijn we bezig met andere maatregelen om de biodiversiteit weer terug te krijgen en dan vooral om het aantal insecten te vergroten. Die zijn van levensbelang voor vogels, maar ook voor de bestuiving van de Shea-boom.

Zonder de bestuiving van insecten levert de Shea-boom veel minder rijpe vruchten op en lopen de vrouwengroepen een belangrijke inkomstenbron mis. De noten worden namelijk gebruikt voor het produceren van olie voor voedsel en cosmetica. Een miljoenenindustrie in West-Afrika!

Draagvlak is waar het om draait

Maar wat wij als natuurorganisatie belangrijk vinden en wat wij logische maatregelen vinden, vinden de vrouwengroepen, de boeren, de lokale overheden en experts dat ook? We weten al lang dat zonder de expliciete steun van de bevolking en andere partijen onze projecten voor natuurbescherming geen kans van slagen hebben. Draagvlak, sociale rechtvaardigheid en betrokkenheid, dat is waar het om draait.

En dus beland ik in een heel warm zaaltje - 35+ graden zeker - in het plaatsje Nobere met boeren, Shea-vrouwengroepen, lokale overheid, lokale NGO’s en een hele rits wetenschappers uit Burkina Faso om de beheerstrategie voor de Shea-landschappen door te akkeren.

Betere selectie van bomen

Samen met collega’s van NATURAMA ben ik vooral aan luisteren wat die betrokkenen te zeggen hebben. We leren, maar we gaan ook de discussie aan en proberen goed uit te leggen voor welk belang wij als natuurbeschermers staan. Samen komen we tot een beter product: Een aangepaste beheerstrategie voor akkers en natuur, afgestemd op de behoeften van vogels, insecten én mensen.
Met een betere selectie van bomen waardoor het hele jaar eten is voor de insecten, waar trekvogels van afhankelijk zijn en die mensen graag op hun boerderij hebben. Bijvoorbeeld omdat ze er blad en peulen voor veevoer van oogsten.

Als dat geen poldermodel is? Nieuwsgierig hoe dat er aan toe gaat? Kijk hieronder naar het filmpje dat ik maakte.

Video in nieuw venster openen