Navigatie overslaan
Eider / Shutterstock Alle berichten

Nu te zien: de eider

Geplaatst op 18 april 2024

Uiterlijk telt. Dat hoef je eiders niet uit te leggen, die hebben vooraan gestaan bij het uitdelen, zo schreef ik eerder in een artikel over eiders in ons blad Vogels. De man eider – eidereend mag ook hoor – is werkelijk een schoonheid, met het indringende zwarte masker en het subtiele groene en roze pastel op de kop, respectievelijk de borst.

Een groter contrast met het kleed van het vrouwtje is er niet. Dat is niet minder fraai, maar ánders: perfect aangepast om ongezien, rustig te broeden. Wat man en vrouw gemeen hebben is de bijzondere kop- en snavelvorm, met een ver naar achteren geplaatst oog. Doet mij denken aan een wilde zwaan. Of een paard, of eland.

Eider / Agami Eider / Agami

Fors zijn ze ook, eiders. Ruim 2 kilo. Zware jongens dus. Een rotgans bijvoorbeeld, is aanmerkelijk lichter van gewicht, zo’n 1,2 kilo. Eiders doen er daarom wel even over om op te stijgen van het water. Ze hebben er een lange aanloop voor nodig om los te komen.

Onbeperkt mosselen eten

Eidereend, Waddeneend. Want om ze te zien in een beetje aantal moet je wél naar de Waddenzee. Helemaal geen straf natuurlijk. In groepen van soms wel duizenden vind je ze daar. Ze doen zich tegoed aan mossels op mosselbanken die permanent onder water staan. Ga bijvoorbeeld op de dijk staan aan de oostkust van Texel, zoals bij het baken de IJzeren Kaap. De lange takken in het water geven de mosselbanken aan, daar duiken de eiders naar voedsel. Als er net mosselvissers uit Zeeland bezig zijn, dan heb je pech. Eiders zijn gevoelig voor verstoring.

Video in nieuw venster openen

Uilachtige geluiden

Een toplocatie om nu eiders te zien is de Slufter. Want daar, aan de westkust van Texel zijn de eiders volop aan het baltsen in de kreken van de kwelders. In groepen zwemmen de mannetjes opgewonden rond de vrouwtjes. Ze gooien hun kop naar achteren en weer naar voren en laten daarbij een laag, haast uilachtig geluid horen. Het klinkt als “hô hôhôoo…” of “hoe hooeee….” Je hoort het al van verre.

Na de paring gaan de vrouwtjes op de kwelders en in de duinen broeden, om later in het voorjaar weer tevoorschijn te komen met de jonkies. Donker getekende donsballetjes, die al direct te herkennen zijn aan hun eidersnuit.

Eider / Jelle de Jong Eider / Jelle de Jong

Een minder mooi pak

Als de slag om de vrouwen is geweest, trekt de eider een minder mooi pak aan. In de zomer ruien ze daarom naar een minder opvallend kleed, dat we eclipskleed noemen. De man eider blijft toch ook dan makkelijk te herkennen. Juist, aan zijn snuit.

Meer weten?

Meer weten over de eider en waar je ze kunt zien? Kijk dan in onze Vogelgids.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee