Navigatie overslaan
Stellers zeearend / Marc Guyt Agami
Alle berichten

In gesprek met Mark Nieuwenhuis

Geplaatst op 11 maart 2024

Stellers eider, Stellers zeearend, Stellers gaai – de naam Steller zet veel vogelaars in vuur en vlam. Machtig mooie vogels zijn naar hem vernoemd. Maar wie was Steller eigenlijk? Die vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van de Vogelboekenpodkast. Arjan Berben en Gert Ottens duiken – bij wijze van uitstapje – in de natuurhistorische geschiedenis. Dat doen ze met vertaler en auteur Mark Nieuwenhuis. Hij stelt de 18e eeuwse Steller nader voor aan de hand van diens dagboek over een noodlottige ontdekkingsreis naar Alaska.

Georg Wilhelm Steller hoort thuis in het rijtje grote natuurhistorische onderzoekers uit de 18e eeuw. Vogelaars kennen hem echter vooral van de mooie vogels die naar hem zijn vernoemd. Dat is reden genoeg om in deze nieuwe editie van Vogelboekenpodkast een uitstapje te maken en deze ontdekkingsreiziger voor het voetlicht te halen. Mark Nieuwenhuis vertaalde diens reisdagboek onder de titel Tussen Kamtsjatka en Alaska.

Avonturenroman

Steller beschrijft in zijn dagboek een boottocht naar Alaska, een plek op aarde die destijds nog amper in kaart was gebracht. Hij toont zich vaak een behoorlijke mopperkont. De scheepsofficieren – waaronder Bering (inderdaad van de Beringstraat) – luisteren veel te weinig naar hem. Hadden ze dat maar wel gedaan! Steller krijgt vaak gelijk. En vooral dankzij zijn inzet weet de bemanning een schipbreuk te overleven.

Als het niet echt was gebeurd, zou je Stellers dagboek een avonturenroman noemen. De implicaties van deze ontdekkingsreis bleken overigens groot en verschrikkelijk. Boeiende kost in deze Vogelboekenpodkast, luister maar!

En koop ook het boek Tussen Kamtsjatka en Alaska bij je eigen boekhandel, of online bij bijvoorbeeld de uitgever

Luisteren

Je kan de Vogelboekenpodkast ook beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

De makers

  • Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
  • Productie en advies: Gus Maussen
  • Opname: Bent Langerak
  • Eindmontage en sound design: Frans de Rond
  • Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano Trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
  • Logo: Donald Roos

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts