Navigatie overslaan
Aalscholver / Piet Hein Schuijff Alle berichten

Foto van de maand: aalscholver in broedkleed

Geplaatst op 8 maart 2024

Deze prachtige aalscholver in broedkleed is onze Foto van de maand van afgelopen februari. Piet Hein Schuijff maakte de plaat in het Haagse bos. "Hoe dichterbij je komt, hoe meer prachtige details je kunt vastleggen, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken, anders verstoor je de vogels en jaag je ze weg van hun plek."
Piet Hein Schuijff Piet Hein Schuijff

Heb je iets speciaals met aalscholvers?

"Ik heb niet per se iets met aalscholvers, maar ik vind ze wel een 'verborgen schat'. Ze worden vaak over het hoofd gezien omdat ze veel voorkomen in Nederland en op het eerste gezicht niet erg bijzonder lijken, maar deze zwart uitziende vogels zijn wel degelijk kleurrijk. Ze hebben prachtige felblauwe ogen en hun 'zwarte veren' zijn in de werkelijkheid diepgroen met een zwart randje. De aalscholver op mijn foto is in broedkleed, wat ze een nog specialer uiterlijk geeft."

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

"Deze foto is gemaakt in het Haagse bos. Als je vogels op de juiste manier en met het juiste tempo benadert kan je ontzettend dichtbij komen. Dat is vaak ook mijn aanpak bij het fotograferen van vogels. Hoe dichterbij je komt, hoe meer prachtige details je kunt vastleggen, maar je moet dit op de juiste manier aanpakken, anders verstoor je de vogels en jaag je ze weg van hun plek."

Hoe en wanneer is je interesse in vogels ontstaan?

"Al zo lang ik mij kan herinneren, heb ik een passie voor de natuur. Mijn hele kast stond vol met boeken over alles wat met de natuur te maken heeft. Ik weet niet precies wat de aanleiding hiervan is geweest, maar 20 jaar later ben ik nog net zo gek van vogels als toen."

Roodborst / Piet Hein Schuijff Roodborst / Piet Hein Schuijff

Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

"In mijn jeugd fotografeerde ik al ganzen en eenden, eerst met mijn eerste mobieltje, daarna met een analoge camera van mijn ouders, maar ik was vooral veel bezig met het tekenen en schilderen van vogels.

Pas toen ik een spiegelreflexcamera kreeg, zeven jaar geleden, ben ik mij meer bezig gaan houden met fotografie. Toen ik afgelopen jaar de oude camera van mijn schoonvader inclusief 600 mm telelens kreeg, kon ik pas echt beginnen met het 'serieus' fotograferen van vogels.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer tijd in de natuur door ben gaan brengen en het heeft mijn passie voor vogels weer aangewakkerd. Ik ben een Instagramaccount begonnen (@piets_photos) om mijn vogelfoto's te delen. Ik had er nooit veel van verwacht, maar ik krijg zoveel positieve feedback op mijn foto's, dat het mij ook enorm motiveert om steeds betere foto's te maken.

Grote zilverreiger / Piet Hein Schuijff Grote zilverreiger / Piet Hein Schuijff

Heb je een favoriete vogel?

"Er zijn te veel bijzondere soorten om een favoriet uit te kiezen. Wel zit bij het fotograferen van ijsvogels mijn hart in mijn keel. De spanning die in de lucht hangt als er eindelijk eentje aan komt vliegen na uren wachten is erg bijzonder.

Bij de minste beweging zijn ze alweer weg, dus je zit dan doodstil te fotograferen tot ze weer wegvliegen, waarna je weer rustig adem kan halen. Ook hebben deze kleurrijke vogels iets sprookjesachtigs vergeleken met veel relatief 'kleurloze' vogels van Nederland."

Heb je een goede tip om vogels te fotograferen?

"Mijn belangrijkste tip is dat je de vogels moet leren kennen. Door het bestuderen van hun gedrag en patronen kom je veel over ze te weten, wat je helpt bij het fotograferen van bijzonder momenten. Bijvoorbeeld, een zittende buizerd die poept, is vaak van plan weg te vliegen; hou je camera dus gereed!

Een ander voorbeeld is dat als je eendachtige een herhaaldelijk kopje onder ziet gaan, ze hierna vaak met hun vleugels klapperen, wat mooie beelden op kan leveren.

Als laatste is het belangrijk om op ooghoogte van de vogel te komen. Dit maakt de foto enorm levendig. Pluspunt is als je ook nog wat licht in het oog van de vogel kan vangen!"

Buizerd / Piet Hein Schuijff Buizerd / Piet Hein Schuijff

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

Er zijn veel bijzondere momenten om uit te kiezen, maar als ik er één uit moet lichten is dat de eerste keer dat ik een ijsvogel heb vastgelegd. Ik heb lang zitten wachten, doodstil verstopt achter wat laaghangende takken, niet wetende of ik op de goede plek zat. Na zo'n drie kwartier kwam er vanuit de verte een blauwe flits aan, laag over het water. Deze is vlak voor mij komen zitten en uit enthousiasme bewoog ik gelijk mijn camera omhoog: weg ijsvogel. Hierna heb ik ontzettend zitten balen, maar zo'n 30 minuten later kwam hij weer terug. Met hele langzame bewegingen heb ik mijn camera omhoog bewogen en kon ik hem gedurende 2 minuten fotograferen voor hij weer verdween.

IJsvogel / Piet Hein Schuijff IJsvogel / Piet Hein Schuijff

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts