Navigatie overslaan
Koolmees / Hans Peeters Alle berichten

Burgers Bush in Leiderdorp

Geplaatst op 24 augustus 2020

In een vrijwel kale woonwijk springt de middenwoning van Frits en Heleen Kornblüt ertussenuit. Zowel aan de voor- als achterkant groeien bomen tot boven het dak. Hans Peeters ging op bezoek en liet zich verrassen.

Heleen en Frits zijn trots op hun vogeltuin

Hans Peeters is op zoek naar natuurlijke tuinen. Kleine vogelreservaatjes waar de bewoners terecht trots op zijn. Bij elkaar opgeteld vormen zulke tuinen een mooi en groots natuurgebied, weliswaar verspreid over het hele land. Dit keer een mini-bos in Leiderdorp.

Hollands woud

Wanneer je via een toegangspoort de voortuin instapt, waan je je onmiddellijk in Burgers Bush. Dichte begroeiing van bomen en struiken filtert het zonlicht. Ergens klatert water dat klinkt als een stromende beek. Verstopt tussen de takken roept een koolmees en een kauw maakt zich uit de voeten. “Waar alle bewoners in de straat de ruimte voor het huis benutten als parkeerplaats, kozen wij ervoor om deze in te richten als een stukje bos van 6 x 9 meter,” vertelt Frits. “We wonen hier ruim veertig jaar en de tuin is in de loop der jaren steeds veranderd.

Heleen vult aan: “We volgden samen een cursus tuininrichting en het idee ontstond om een stukje bos te creëren. Het duurde natuurlijk een aantal jaren voordat het zo begroeid is als nu.”

In de voortuin domineert een blauwe ceder, maar er groeit ook een haagbeuk, meidoorn, kardinaalsmuts, prunus en een pruimenboom. Een natuurlijk ogende vijver valt op.

Frits en Heleen Kornblüt / Hans Peeters Frits en Heleen Kornblüt Frits en Heleen Kornblüt / Hans Peeters

Zoemen, zoeven en fladderen

Heleen en Frits vertellen over hun rijk begroeide voor- en achtertuin. “We vinden het heerlijk in onze eigen groene oase. Maar omdat het zo dicht begroeid is, komt er weinig zon in en bloeien er weinig bloemen. Als alternatief hebben we het dak van de berging vol gezet met bloeiende planten.”

Tientallen potten staan er dicht opeen en tonen een gevarieerd kleurenpalet; lila hemelsleutel, gele meisjesogen, oranje IJslandse papavers, blauwe bergkorenbloemen en paarse campanula’s. Bijna alles besteld bij www.vivara.nl, hofleverancier van Vogelbescherming. Op het kleurrijke dak zoemen bijen, zoeven zweefvliegen en fladderen koolwitjes.

Takkenril / Hans Peeters Takkenril Takkenril / Hans Peeters
Snoeien / Hans Peeters Snoeien / Hans Peeters

Tip van de maand – snoei in fases

Je ontkomt er niet aan om in dicht begroeide tuinen regelmatig te snoeien. Frits: “Het liefst zouden we alles laten groeien, maar als je niet ingrijpt gaat het woekeren. Na het broedseizoen laten we een deel snoeien door een gespecialiseerd hoveniersbedrijf.”

Het is aan te raden om gefaseerd te snoeien, zodat er altijd enige dichte begroeiing overblijft waar vogels in kunnen schuilen. Heb je de ruimte dan kun je het snoeiafval opstapelen als takkenril en eventueel als natuurlijke afscheiding gebruiken. Op een takkenril komen legio insecten af. En soorten als heggenmus en winterkoning kunnen er broeden. Padden, bruine kikkers en egels hebben er met een takkenril een verstopplek bij.

 

Vogel van de maand: Turkse tortel

Een van de algemenere tuinvogelsoorten is de turkse tortel. Mannetje en vrouwtje zien er met hun beige bruine verenpak en zwarte halsband op het eerste oog hetzelfde uit.

Eigenlijk is het een nieuwkomer. Het eerste broedgeval van de uit de Balkan afkomstige duif dateert van 1950 in de buurt van Oldebroek. Het nest bestaat uit een dun platform van takjes en stelt niet veel voor. Het gebeurt regelmatig dat een ei uit het nest valt en op de grond klettert. Een legsel bestaat uit slechts twee eieren, maar de duiven kunnen wel drie tot vier legsels hebben per jaar.

Jonge duiven, ook turkse tortels, hebben iets weg van een dodo.

Soortenlijstjes

Heleen doet enthousiast mee aan de Jaarrondtelling van Vogelbescherming en weet dus precies wat er in hun voor- en achtertuin leeft. Aangezien de woonwijk niet bepaald weelderig begroeid is, werken de groene tuinen van Frits en Heleen helemaal als een magneet. Op hun soortenlijstje staan alledaagse soorten als kool- en pimpelmees, spreeuw, huismus, ekster en Turkse tortel. Regelmatig zien ze hoe kauwen het voer voor andere vogels wegkapen. Niet alledaagse gasten zijn: groenling, grote bonte specht, halsbandparkiet en boomkruiper.
Verder trekken de bloeiende planten veel honingbijen, tuinhommels en zweefvliegen aan.

Kamperfoelie / Hans Peeters

Plant van de maand: kamperfoelie

Tussen de bomen en struiken slingert een rijk bloeiende kamperfoelie. De sierlijke bloemen zijn een sieraad voor het oog en zijn in het wild geelwit gekleurd. In de tuin van Heleen en Frits groeit een roodgele variant.

Op warme zomeravonden trekken de sterk geurende bloemen veel nachtvlinders aan, die op hun beurt voor de bestuiving zorg dragen. “Zo laat zien we die meestal niet,” merkt Heleen laconiek op. “Maar omdat de plant zo weelderig groeit, is het ook een ideale schuilplaats voor veel vogels.”

Wat leeft er zoal in uw tuin?

Tuinen zijn in dorpen en steden belangrijke leefgebieden voor vogels en andere soorten. De trend is helaas steeds meer verstening. Maar hoe leuk is het wanneer u kunt genieten van al het leven in uw eigen tuin? Stenen eruit, groen erin. Bent u benieuwd wat er zich door het jaar heen afspeelt in uw tuin? Doe dan mee met de Jaarrond Tuintelling.

Foto's: Hans Peeters

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Gerelateerde items