Navigatie overslaan
Alle berichten

Gratis Vogelherkenningskaart Texel gelanceerd

Geplaatst op 21 oktober 2014

Deze herfstvakantie is de ‘Vogelherkenningskaart Texel’ gelanceerd door Vogelbescherming Nederland. Op deze kaart staan de meest voorkomende wadvogels afgebeeld en een plattegrond van Texel met daarop de mooiste plekken om vogels te kijken. De kaart is op Texel gratis verkrijgbaar. Ook kunnen sinds de herfstvakantie gratis verrekijkers worden geleend op het eiland. De reacties zijn laaiend enthousiast.

De gratis vogelherkenningskaarten en de verrekijkeruitleenpunten zijn ontwikkeld in het kader van het programma ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’ van Vogelbescherming Nederland. Daarmee maakt Vogelbescherming samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en Het Groninger Landschap in heel het waddengebied mooie vogelkijkplekken toegankelijk en worden er leuke gratis vogelkijkproducten ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt vogels meer rust gegeven door de aanleg van nieuwe broed- en rustplekken.

Laagdrempelig vogels herkennen

De gratis vogelherkenningskaart helpt recreanten en bewoners om de vogelschat van Texel te ontdekken. Op een toegankelijke en laagdrempelige manier. Op de kaart staan 33 wadvogels afgebeeld. Met herkenningstips en de leukste plekken waar je de vogels het best kunt gaan bekijken. Ook zijn fiets- en wandelroutes aangegeven en alle locaties waar je de gratis verrekijkers kunt lenen.

De vogelherkenningskaart Texel is te downloaden op www.beleefdewaddennatuur.nl en gratis af te halen op deze adressen:

 • Vogelinformatiecentrum
  Kikkertstraat 42, De Cocksdorp
 • Vakantiepark De Krim
  Roggeslootweg 6, De Cocksdorp
 • Texelcamping Kogerstrand
  Badweg 33, De Koog
 • Residentie Californië en Bungalowpark ’t Hoogeland
  Californiëweg 443, De Koog
 • Ecomare
  Ruijslaan 92, De Koog
 • Texelcamping Loodsmansduin
  Rommelpot 19, Den Hoorn
 • VVV Texel
  Emmalaan 66, Den Burg

Met een kijker meer natuurbeleving

Om in het waddengebied nog meer van de vogelrijkdom te kunnen genieten is een verrekijker onmisbaar. Een kijker doet meer dan alleen de vogels dichterbij brengen. De beleving van het waddengebied wordt veel intenser. De kleuren van vogels zijn feller, de details worden sprekender en vogels herkennen wordt leuker en gemakkelijker. Bijvoorbeeld een met het blote oog lege zandplaat blijkt, als je kijkt door een verrekijker, vol te zitten met duizenden vogels. Om mensen op laagdrempelige wijze te laten ervaren hoe een verrekijker de natuurbeleving in het waddengebied veel spectaculairder maakt, worden er op Texel op zes plaatsen verrekijkers gratis* uitgeleend.

Hier kun je ze lenen:

 • Vogelinformatiecentrum
  Kikkertstraat 42, De Cocksdorp
 • Vakantiepark De Krim
  Roggeslootweg 6, De Cocksdorp
 • Texelcamping Kogerstrand
  Badweg 33, De Koog
 • Residentie Californië en Bungalowpark ’t Hoogeland
  Californiëweg 443, De Koog
 • Ecomare
  Ruijslaan 92, De Koog
 • Texelcamping Loodsmansduin
  Rommelpot 19, Den Hoorn

* De kijkers lenen is gratis voor een dag. Wel is € 50 borg verplicht. Dit bedrag krijg je na inleveren van de kijkers terug.

Laaiend enthousiaste reacties

Na een succesvol verlopen pilot op Vlieland, is ook de vogelherkenningskaart op Texel zeer enthousiast ontvangen. Overal op het eiland zie je jong en oud met de kaart op pad. Anne-Lieke Struijk, projectmedewerker van Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen bij Vogelbescherming Nederland: “In ons tijdschrift Vogels hadden we de komst van de Texelkaart al aangekondigd. Nog voordat de kaarten van de drukpers liepen, hadden we hier al tientallen aanvragen binnen. En ook op Texel zelf was de vraag ernaar groot. Ze vliegen inmiddels de deur uit op alle verspreidingspunten, dus dat geeft wel aan dat mensen het echt leuk vinden met deze kaart vogels te gaan kijken en ze beter te leren herkennen. Helemaal in combinatie met de gratis app Wadvogels (ook ontwikkeld in het kader van Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen), waarop alle vogels van het waddengebied te vinden zijn. Zo kunnen recreanten op een heel gemakkelijke manier het spektakel van de waddenvogels beleven. Zeker op een supervogeleiland dat Texel toch al is. Dat maakt het voor mensen nog aantrekkelijker om naar Texel te komen.”

Het komende jaar zullen ook voor alle andere Waddeneilanden en de Friese, Groningse en Noord-Hollandse waddenkust de gratis vogelherkenningskaarten verschijnen.