Spring naar content

Gaai

Gaai

Overige namen
Jay, Garrulus glandarius
Orde
Passeriformes
Familie
Kraaien (Corvidae)
Status
Jaarvogel. Talrijke broedvogel; tijdens invasies doortrekker in vrij groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De wetenschappelijke naam 'Garrulus glandarius' is vrij te vertalen als 'voortdurend krassende eikelzoeker', en dat typeert de gaai uitstekend. In de winter althans, want in het broedseizoen zijn gaaien opvallend stille vogels. Daaraan voorafgaand echter zijn het echte lawaai(pape)gaaien, die als een bezetene krijsend door de bomen achter elkaar aanzitten. Gaaien zijn bekend om de prachtige, opvallende blauw-zwart gestreepte vleugelbocht. Van oorsprong zijn gaaien vrij schuwe bosvogels, maar net als merels en kool- en pimpelmezen, zijn ook gaaien hun horizon gaan verbreden en nu volop te vinden in parken en stadsrandzones. Het voedsel van gaaien bestaat voornamelijk uit insecten, aangevuld met eieren en jongen van onoplettende zangvogels. 's Winters eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen (mais), fruit en andere eetbare zaken die ze voor de bek komen. Gaaien hebben in bosgebieden de functie van indringer-alarm; veel (zoog)dieren reageren op de alarmroep van gaaien en verbergen zich voor het naderende onheil. Vaak zijn dat goedbedoelende wandelaars, maar ook voor katten wordt gealarmeerd.

Algemeen

Overige namen
Jay , Garrulus glandarius
Orde
Passeriformes
Familie
Kraaien (Corvidae)
Status
Jaarvogel. Talrijke broedvogel; tijdens invasies doortrekker in vrij groot aantal
Europese verspreiding
Geheel Europa, met uitzondering van bosloze gebieden boven de poolcirkel en Spaanse steppengebieden.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos, stedelijk gebied
Voedsel- en broedbiotoop
Daar waar loofbomen als eik en beuk aanwezig zijn, kunnen gaaien gevonden worden. Het nest wordt in een boom gemaakt en het territorium wordt fel verdedigd tegen buurgaaien.
Voedsel
Insecten, eieren, jonge vogels en eikels.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Half april - mei
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
1
Aantal eieren
5 - 7 eieren

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Continentaal Europa
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid