Spring naar content

Tuinfluiter

Tuinfluiter

Overige namen
Garden Warbler, Sylvia borin
Orde
Passeriformes
Familie
Zangers (Sylviidae)
Status
Zomervogel. Zeer talrijke broedvogel; doortrekker in groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De tuinfluiter is een onopvallende maar algemene zangvogel. Het geluid lijkt nog wel het meest op een versneld afgespeelde opname van een merel. De tuinfluiter is nauw verwant aan de zwartkop, maar is veel 'geharder' dan deze neef. Tuinfluiters komen voor tot aan de noordkaap, en dat is veel noordelijker dan de uiterste verspreiding van verwante soorten.

Algemeen

Overige namen
Garden Warbler , Sylvia borin
Orde
Passeriformes
Familie
Zangers (Sylviidae)
Status
Zomervogel. Zeer talrijke broedvogel; doortrekker in groot aantal
Europese verspreiding
De tuinfluiter komt voor in Euraziƫ; van West-Europa oostwaarts tot Centraal-Siberiƫ. De tuinfluiter is veel minder aan gematigde omstandigheden gebonden dan verwante soorten en komt dus zowel verder zuidelijk (warmer) als verder noordelijk (kouder en natter) voor.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos, park en tuin
Voedsel- en broedbiotoop
Tuinfluiters leven op plaatsen waar bomen en struiken volop aanwezig zijn: bossen, bosranden en houtwallen. De tuinfluiter geeft er de voorkeur aan om zich aan de rand van open plekken op te houden, omdat daar de vegetatie op de bodem vaak dicht en hoog genoeg is om een goed verborgen nest te maken.
Voedsel
Insecten en hun larven (rupsen)

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Vanaf eind mei
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
Soms 2 legsels per jaar
Aantal eieren
4-5, soms 3-7

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Tuinfluiters trekken weg in zuidwestelijke richting over Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. De overtocht naar Afrika verloopt grotendeels via de Straat van Gibraltar.
Overwinteringsgebied
Tropisch Afrika
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid