Spring naar content

Merel

Merel

Overige namen
(Common) Blackbird, Turdus merula
Orde
Passeriformes
Familie
Lijsters (Turdidae)
Status
Jaarvogel. Uiterst talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (uiterst) groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De merel is tegenwoordig de meest algemene broedvogel van ons land. Omdat de merel zoveel in tuinen voorkomt, kent vrijwel iedereen deze zangvogel. Merels zijn luidruchtig. Als er een kat in de buurt is, waarschuwen ze met hun luide alarmroep andere dieren. Ze leven vooral van regenwormen, maar eten in de winter ook fruit en broodkruimels. Merels maken hun nesten in heggen, struiken en lage bomen; vaak wel drie keer per jaar. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen. Ondanks die verliezen zijn de merels nog steeds zeer talrijk; ze compenseren dit natuurlijke verlies gewoon door veel jongen groot te brengen. Ze leggen 4 tot 5 blauwgroene eieren die twee weken worden bebroed. De twee opvolgende weken vliegen zowel het mannetje als het vrouwtje af en aan met voedsel voor de jongen. Daarna fladderen de jongen nog twee weken achter de ouders aan en bedelen om voedsel. Laat jonge vogels met rust. Ze lijken misschien hulpeloos maar zijn het zeker niet. De ouders houden ze goed in het oog.

Algemeen

Overige namen
(Common) Blackbird , Turdus merula
Orde
Passeriformes
Familie
Lijsters (Turdidae)
Status
Jaarvogel. Uiterst talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (uiterst) groot aantal
Europese verspreiding
Merels komen in geheel Europa voor, behalve in het uiterste noorden; Lapland en het overig arctisch Europa is te koud en boomloos voor merels. Bovendien kunnen ze er in de vaak permanent bevroren bodem geen regenwormen vinden.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos, park en tuin, stedelijk gebied
Voedsel- en broedbiotoop
Waar grasvelden zijn - hoe klein ook - en bomen en struiken, daar zijn merels. En in bijna geheel Nederland is zo'n biotoop voorhanden. Van weilanden tot wegbermen, merels weten er hun voedsel te vinden. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimoppen en andere lage beplantingen.
Voedsel
Wormen, insecten, bodemdiertjes, bessen en fruit.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Eind maart - juli
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
2 soms 3 legsels
Aantal eieren
4 - 5 eieren

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Continentaal Europa of naar Groot Brittanniƫ en Ierland
Overwinteringsgebied
Nederlandse merels zijn het gehele jaar in ons land te vinden. Merels uit noordelijker streken trekken naar het zuiden tot in Portugal, of meer naar het westen, tot in Ierland.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid