Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Vier op een rij

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 17 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 66x

Nu alle vier eieren uit zijn, kunnen we eens wat preciezer kijken naar belangrijke fenomenen als eileg, broedduur en uitkomst. En dan blijken er toch frappante verschillen tussen de eieren/jongen. Gelukkig gaat het altijd toch net weer wat anders dan in de boekjes staat. Zo blijven we bijleren.

Dit vrouwtje houdt van regelmaat als het op de eileg aankomt. Het interval tussen de eieren bedroeg 3,0 dagen, 3,1 dagen nog eens 3,1 dagen. Nog regelmatiger ga je het niet krijgen. Ze begint direct met het eerste ei te broeden zodat tussen de jongen dan ook zo’n drie dagen verschil zou moeten zitten. Het tweede jong houdt zich daar keurig aan: het verschijnt 3,1 dag na nummer een.

Nummer drie en vier

Nummer drie besluit te versnellen en  verschijnt al na iets meer dan een dag na nummer twee. Het loopt bijna twee dagen in. Opmerkelijk.

Nummer vier kan dat tempo niet bijbenen en verschijnt pas 3,6 dagen na nummer drie. Maar omdat nummer drie zoveel vroeger kwam dan verwacht, ‘wint’ het toch een dag op zijn geplande uitkomst. Tussen de leeftijden van de jongen zit dus niet het verwachte aantal van drie dagen, zes en negen dagen ten opzichte van het eerste jong, maar 3,1 - 4,3 en 8 dagen. Vooral nummer drie heeft dus goede zaken gedaan.

Verschil in grootte en gewicht

Het zou interessant zijn te weten wat het geslacht is van de jongen. Zijn nummer drie en vier mannen die op die manier iets van achterstand proberen in te halen? Of juist vrouwen? Feit is dat vrouwen over het algemeen groter en zwaarder zijn dan mannen. De vleugelspanwijdte bij mannen bedraagt gemiddeld 157 cm. en bij vrouwen 168 cm. Ter vergelijking: een gemiddelde Nederlands vrouw meet 1,71 cm. Qua gewicht ontlopen ze elkaar meer: mannen gemiddeld 1,9 kilo en vrouwen 2,6 kilo. Vrouwelijke nestjongen hebben dientengevolge wat meer voedsel nodig (wat een nadeel kan zijn), maar zijn tevens wat krachtiger (wat een voordeel kan zijn). In jaren met veel prooien - zoals dit jaar - maakt dat allemaal niet veel uit: er is genoeg voor iedereen.* 

Vrouw of man?

Helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien of we met een man of vrouw te maken hebben. Tijdens het ringen geven het meten van de vleugel en het wegen enige indicatie, maar vanwege de overlap die er is, is dat niet honderd procent betrouwbaar. Zeker ook door de leeftijdsverschillen tussen de jongen is het niet altijd eenvoudig te interpreteren.

2 kilo schoon aan de haak

Afgelopen zaterdag had ik de mazzel bij het ringen van drie Winterswijkse nestjongen te kunnen zijn. Ze wogen 2.1 - 1,5 en 1,7 kilo. Net effe 'iets' zwaarder dan een steenuilenjong van 0,15 kilo. Gejo schatte in dat de zwaarste een vrouw was, maar met een duidelijke slag om de arm. Als de jongen van dit nest geringd worden, zullen ze ook gewogen worden. Heel benieuwd naar hun gewichten! Zeker omdat we tegen die tijd precies weten wat er in is gegaan. Met andere woorden: hoeveel kilo rat is er nodig om één kilo uil te produceren?

 * ... dus laten we dansen! Bots, wie kent ze nog?


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs