Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Verenkleed en dons 🪶

Sarah Ligthart | donderdag 2 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Nu nog dons, maar voor hoe lang? De pykjes zijn nu 2.5 week oud en groeien snel, en met hen hun verenkleed. Voor we het weten zijn ze niet meer pluizig! Terwijl we nog even genieten van deze fase, blik ik vast vooruit op de veer-ontwikkelingen die zullen plaatsvinden in de toekomst!
Van witte bolletjes naar iets grotere, grijze pykjes!

Van wit naar grijs

Het witte dons dat we de eerste paar dagen bij de pykjes hebben gezien, is ondertussen vervangen door een wat dikkere laag met een grijzere kleur, zoals hier te zien. Een maandje na de geboorte zullen de eerste echte veren verschijnen. Het dons is veel eenvoudiger opgebouwd dan de veren en heeft als hoofdfuctie om de dieren warm te houden. Dit werkt heel goed door de losse structuur van de veren, als een isolatielaag. Een paar weken na de verandering in kleur, gaat het dons langzaam verdwijnen en gaan de donkerbruine veren het overnemen. Het duurt dus nog maar even en al het pluis is bijna weg!

Anatomie van het verenkleed

Na iets van acht weken hoeven alleen nog een paar vleugel- en staartveren te ontwikkelen bij de jonge zeearenden. Daarna duurt het nog tot hun vijfde jaar voordat ze een adult (volwassen) verenkleed hebben. Tot die tijd worden langzaam maar zeker de veren vervangen per jaar. Het is tot het vijfde jaar dan ook mogelijk om aan de juveniele zeearenden te zien hoe oud ze zijn. Dit wordt gedaan aan de hand van duidelijke kleurverschillen in de eerste vier levensjaren. Hoewel dit erg moeilijk is, helpt het als je de verschillende veren kunt benoemen. Vandaar even een kort lesje verenkleed-anatomie!

Aan de buitenkant van de vleugels zitten de handpennen, deze zie je goed zitten als de vogels in de lucht vliegen. Net boven de handpennen zitten de handdekveren. Vanaf de handpennen langs de onderkant van de vleugel naar binnen heb je de armpennen en juist helemaal bovenop de vleugel zitten de dekveren. Natuurlijk zijn er nog meer veren om te onderscheiden, maar dit is een begin. Zo zou je nu, met behulp van dit overzicht van de verschillende verenkleden, de leeftijd van de juveniele zeearend op de bovenste foto kunnen proberen te duiden!

De namen van de veren bij de zeearend. (Fotos: Shutterstock)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs