Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kennis is macht

Bernice Goffin | maandag 6 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 62x

Met nu al zes kuikens gaat het hard. Het wel en wee van het nieuwe gezinnetje wordt nauwlettend gevolgd door kijkers en vastgelegd. Dat is niet alleen leuk voor de kijkers, maar de gedetailleerde informatie is waardevol in onderzoek naar de kerkuil.
Man kerkuil heeft geen idee hoeveel hij ons heeft geleerd...

‘OZ’, wat is dat?

In de chat wordt er regelmatig gesproken over het zogenaamde ‘OZ’, het onderzoek. Dit roept bij een aantal kijkers ook vragen op. Wat is dit ‘OZ’ en wat kunnen we er precies mee? Onderzoek bij Beleef de Lente is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Kijkers vonden het interessant om te volgen wat er precies gebeurt bij de vogels en begonnen alle gebeurtenissen te noteren.

 

Unieke gegevens

Langzaamaan begon men ook de waarde van deze nauwkeurige gegevens in te zien: het komt immers maar zelden voor dat je het volledige broedseizoen 24 uur per dag binnen in een vogelnest kunt kijken (nou ja, tenzij die beruchte hop zich laat zien). Er viel dus nog heel veel te leren uit Beleef de Lente. Bij sommige soorten is dit onderzoek daarom steeds serieuzer opgepakt, waaronder de kerkuil. Het nauwkeurig vastleggen en analyseren van deze gegevens vergt een grote inzet en is daarom zeker niet vanzelfsprekend.

 

Inzicht in het leven van de kerkuil

De verzamelde gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd om meer te leren over hoe kerkuilen precies hun jongen grootbrengen. Hoe lang blijft vrouw bij de jongen en wanneer besluit ze om net als man op jacht te gaan? Hoe veel prooien brengen de ouders, en is dat voldoende voor alle kuikens? Welke prooien worden er aangevoerd en zien we de ouders daarin bewuste keuzes maken voor bepaalde prooisoorten? Allemaal vragen die we dankzij het onderzoek kunnen beantwoorden. Fantastisch dat we zoveel kunnen leren over de kerkuil zonder ook maar een greintje verstoring! Deze informatie is niet alleen leuk voor ons om te weten, maar geeft ons ook beter inzicht in wat een kerkuil in het broedseizoen precies nodig heeft.

 

Lees erover in het blad ‘Uilen’!

De verzamelde gegevens zijn zó waardevol dat wij als Team Kerkuil het belangrijk vonden dat de resultaten van het onderzoek met een breder publiek gedeeld werden. Daarom hebben collegabloggers Mary, Mark en ik verschillende artikelen gepubliceerd in het mooie blad ‘Uilen’. De meest recente editie van het blad bevat een uitgebreid artikel over het prooionderzoek van vorig jaar, zowel op basis van de camerabeelden als verzamelde braakballen. Ook hier kwamen weer razend interessante resultaten uit die ons meer hebben geleerd over de keuzes die kerkuilouders moeten maken bij het grootbrengen van hun jongen. Ik kan het blad van harte aanraden aan iedereen die interesse heeft om meer te leren over uilen. Meer informatie over het blad en hoe het te ontvangen kun je hier terugvinden. Een tip voor de bosuilenfans onder ons: in de meest recente editie staat ook een artikel over de bosuilen van Beleef de Lente, geschreven door Mark!

 

Kennis is macht, maar kennis delen is kracht

Zo blijkt maar weer dat het ‘OZ’ niet alleen een mooi middel voor de kijkers is om goed bij te houden hoe het ons uilengezinnetje vergaat, maar ook een waardevolle toevoeging aan onze kennis van de kerkuil. Want je zou het bijna vergeten als je met een paar muisklikken binnen in een kerkuilenkast kunt kijken, maar de kerkuil blijft toch een bijzonder mysterieuze en unieke soort waar we nog graag meer over willen weten.

De cover van de meest recente editie van het blad 'Uilen'.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs