Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
De zeearend is af en toe een aaseter. (Foto: Shutterstock)

Door Sarah Ligthart

Jager en prooi

Sarah Ligthart | maandag 18 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Het broeden wordt weliswaar afgewisseld door man en vrouw zeearend, maar dat neemt niet weg dat er af en toe prooien naar het nest worden gebracht door meneer. Tot nu toe hebben we nog niet heel veel verschillende prooien gezien, maar als straks de jongen er zijn, zullen er nog veel meer langskomen.
Man zeearend komt langs met een kleine vis.

Een echte jager

De zeearend is – met z’n spanwijdte van twee meter – een imposante verschijning en een echte roofvogel. Met hun flinke klauwen kunnen ze heel soepeltjes vis of vogels uit het water lichten, en ze zijn natuurlijk ook niet bang om het gevecht aan te gaan, mocht dit nodig zijn. Ze zijn dan ook apexpredatoren, of toppredatoren, omdat ze helemaal bovenaan het voedselweb staan. Natuurlijke vijanden hebben ze niet, behalve eigenlijk de mens. De zeearenden kunnen daarom hun menu met gemak samenstellen. 

Voedsel

Ze eten zowel vissen en (water)vogels als zoogdieren, maar zeker ook aas, vooral in de winter. Het blijft niet alleen bij kleine dieren, nee, grote vissen zoals brasem (tot wel 60 centimeter), snoekbaars (tot wel 100 centimeter) en grote vogels zoals de grauwe gans (kan wel 90 centimeter of meer worden). Onze zeearenden hebben tot nu toe tijdens dit seizoen vooral vis gevangen en naar het nest gebracht, waarvan gedacht wordt dat het vooral brasem was. Daarnaast zijn er al een meerkoet en een smient voorbij gekomen. Wat ze buiten de camera om allemaal hebben buitgemaakt, moeten we er maar even bij fantaseren. Wanneer het broedseizoen vordert en de eieren uitkomen zullen we veel meer prooien gaan zien, zoals pulletjes van ganzen. De kleintjes zullen in deze periode zeer veel prooien voorgeschoteld krijgen: het aantal loopt op tot ver boven de honderd.

Vrouw zeearend pakt de smient om hem ergens anders op te eten.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs