Vogelbescherming Nederland komt graag in contact met een ecoloog die het vogelbelang met verve weet uit te dragen. We zoeken een
die zich goed staande weet te houden tussen andere belangen.
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden, in Nederland en wereldwijd. We zijn een volledig en zeer actief partner van Birdlife International. Als partner van Birdlife International werken we aan een wereld waar geen vogelsoorten meer uitsterven; natuurgebieden goed worden beschermd; ecologisch duurzaam grondgebruik standaard is; mensen zich actief inzetten voor behoud van vogels en natuur. De Nederlandse grote wateren vormen een cruciaal leefgebied voor vogels waarvoor Nederland internationale verantwoordelijkheid draagt. Daarbinnen is de Noordzee het leefgebied van onder andere een grote variatie aan vogels. Het Nederlandse deel beslaat slechts een tiende van de hele Noordzee, maar vormt wél een belangrijke schakel in het internationale systeem van trekroutes en foerageergebieden voor vogels. Als ondiepe, voedselrijke zee is het een eldorado voor kust- en zeevogels, meer dan honderd soorten zee- en kustvogels vinden er rust en voedsel.
Maar de Noordzee is ook een van de drukste zeegebieden in de wereld. Visserij, scheepvaart en havenactiviteiten, olie- en gaswinning, zandwinning, een snelgroeiend aantal windparken en vele andere activiteiten strijden met elkaar om de ruimte en vormen gelijktijdig een bedreiging voor vogels en andere natuur. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Klimaatverandering zal het ecosysteem veranderen, maar is ook aanleiding om op zee een grootschalig energienetwerk op te zetten. Redenen genoeg voor extra maatregelen om de vogels in de Noordzee te beschermen.
Het Noordzeeakkoord is het resultaat van onderhandelingen tussen de rijksoverheid, natuur- en milieuorganisaties, de energiesector, de branche zeehavens en de vissersbonden. Het bevat afspraken over natuurbescherming- en herstel, de ontwikkeling van windenergie en de verduurzaming van visserij. Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het akkoord. Vogelbescherming heeft ervoor gezorgd dat het akkoord belangrijke maatregelen bevat voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden.
Jouw eerste focus ligt op het Noordzeegebied en het Noordzeeakkoord. 27 januari was eindelijk het notaoverleg van het Noordzeeakkoord in de tweede kamer. Er waren nog veel kritische vragen maar het demissionaire kabinet gaat met steun van de Tweede Kamer door met het Noordzeeakkoord. Je werk zal de komende jaren gericht zijn op de uitvoering van het Noordzeeakkoord. Daarbij gaat het om de uitwerking van Monitoring Onderzoek Natuur en Soortbescherming (MONS), het uitzoeken en omzetten van welke gebieden kwantificeren als vogelrichtlijngebieden, goede natura2000 beheerplannen, soortbeschermingsplannen voor soorten die kwetsbaar zijn voor windenergie op zee en beïnvloeden van de routekaarten en aanwijzen windenergie gebieden op zee.
Naast de Noordzee ben je ook inzetbaar in andere dossiers binnen team Natuur, gericht op de bescherming van de Nederlandse grote wateren en wetlands voor vogels.
Je kunt contact opnemen met Noor van der Hoeven, teamhoofd Natuur.
Zij is bereikbaar op 06-21296890 of mail noor.vanderhoeven@vogelbescherming.nl.
Heb je belangstelling voor deze functie dan kun je je sollicitatiebrief met curriculum sturen naar sollicitatie@vogelbescherming.nl.
Graag vermelden in de subjectregel: ‘(marien) ecoloog’ en in je mail waar je de vacature gevonden hebt. De reactietermijn loopt tot en met woensdag 3 maart 2021.
De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op dinsdag 9 maart. De tweede gesprekken zijn gepland op dinsdag 16 maart.
Vogelbescherming behoudt zich het recht voor om referenties na te vragen.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.
Vogelbescherming is onderdeel van Birdlife International. Een mondiaal netwerk van partners die gezamenlijk optrekken in het beschermen van vogels en hun leefomgeving. We werken volgens het principe van ‘science based conservation’. Dit betekent dat kennis en het opdoen van nieuwe kennis voor ons belangrijk is.