Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Leer de vogels kennen in het Noorderbos

Een vogelwandeling op de vroege zondagochtend die is gericht op het zien en leren kennen van de vogels in het Noorderbos bij Tilburg. Het voorjaar gaat over in de zomer, nog enige weken is van de prachtige zang van ook de zomergasten te genieten. Jonge vogels vliegen uit en worden nog geruime tijd buiten het nest door de ouders van voedsel voorzien.

Vogelkenner Ad Kolen inventariseert al jaren de vogels in het Noorderbos en is goed thuis in het gebied. Gezamenlijk worden tijdens de wandeling veel voorkomende vogels als mezen, spechten en andere bosvogels bekeken, beluisterd en toegelicht.  De kenmerken van watervogels en minder algemene vogels als bijvoorbeeld goudvink, slechtvalk en ijsvogel, die af en toe verschijnen, komen ook aan bod. Het streven is dat iedere deelnemer aan het einde van de wandeling één (of meer) vogelsoort heeft leren kennen. En deze weer herkent als hij/zij weer naar buiten gaat.

Daarnaast gaat het soms over de andere dieren en planten die we tegenkomen, of de sporen daarvan. Bij het cultuurhistorisch verleden van het gebied, wat nog duidelijk herkenbaar aanwezig is, zal af en toe stil gestaan worden.

De uitgestrekte heidevelden op de zandgronden ten noorden van Tilburg zijn in de jaren 1920-1930 omgevormd tot vloeivelden om het stads- en industriewater te reinigen. Het Noorderbos is aangelegd op de voormalige vloeivelden. Het is een gevarieerd gebied met oude en jonge bossen, een beek met meerdere vertakkingen en een zandwinplas. De afwisseling in biotopen trekt vele verschillende vogelsoorten aan.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Vogelsenzo

Onderwerp

Vogelherkenning

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

Tilburg
De wandeling duurt ruim 2 uur en start vanaf het parkeerterrein aan de hoofdingang van het Noorderbos aan de Stokhasseltlaan (300 meter ten noorden van Stokhasseltlaan huisnummer 10). Te bereiken door vanuit Tilburg-Noord de Stokhasseltlaan te volgen richting Loon op Zand (”Oude Loonse weg”). Voorbij de kruising met de N-261, op ongeveer 600 meter afstand, ligt in de bocht naar rechts, aan de rechterkant het parkeerterrein onder een hoogspanningsmast. Uit Loon op Zand komende (Kasteellaan) is het ongeveer 1 km voorbij de afslag naar Udenhout aan de linkerkant. Het maximaal aantal deelnemers is 12.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Gepaste kleding (’s morgens vroeg kan het nog fris zijn), stevig schoeisel en een verrekijker zullen het kijkgenot verhogen. Verdere informatie; adkolen@kpnmail.nl

Toegankelijk met rolstoel

Nee

Kosten

Kosten € 2.50 per persoon (bijdrage aan onderzoeken aan flora & fauna) ter plaatse contact te voldoen.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Privacy Waarborg
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten