Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Door Ad Kolen

De Vogels van het Noorderbos - Tilburg

Een natuurwandeling op de vroege zondagochtend die is gericht op het zien en leren kennen van de vogels van het Noorderbos bij Tilburg. In november en december wordt er aandacht aan de wintervogels besteed. De meest bladerloze bomen in de periode maken de vogels dan ook een stuk zichtbaarder.

Vogelkenner Ad Kolen inventariseert al jaren de vogels in het Noorderbos en is goed thuis in het gebied. Gezamenlijk worden tijdens de wandeling veel voorkomende vogels als mezen, spechten en andere bosvogels bekeken en beluisterd.  De kenmerken van watervogels en minder algemene vogels als bijvoorbeeld goudvink, slechtvalk en ijsvogel, die af en toe verschijnen, komen ook aan bod. Daarnaast gaat het soms over de andere dieren en planten die we tegenkomen, of de sporen daarvan. Bij het cultuurhistorisch verleden van het gebied, wat nog duidelijk herkenbaar aanwezig is, zal af en toe stil gestaan worden.

De uitgestrekte heidevelden op de zandgronden ten noorden van Tilburg zijn in de jaren 1920-1930 omgevormd tot vloeivelden om het stads- en industriewater te reinigen. Het Noorderbos is aangelegd op de voormalige vloeivelden. Het is een gevarieerd gebied met oude en jonge bossen, een beek met meerdere vertakkingen en een zandwinplas. De afwisseling in biotopen trekt vele verschillende vogelsoorten aan.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Vogelsenzo

Onderwerp

Herkenning van De Vogels van het Noorderbos - wintervogels

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

Tilburg
De wandeling duurt ongeveer 2 uur en start vanaf de hoofdingang van het Noorderbos aan de Stokhasseltlaan. Die is te bereiken door vanuit Tilburg de Stokhasseltlaan te volgen richting Loon op Zand en buiten de bebouwde kom van Tilburg de eerste verharde weg rechts in te slaan. Dat is juist voorbij de bocht naar rechts, onder een hoogspanningsmast. Het maximaal aantal deelnemers is 15.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Gepaste kleding (’s morgens vroeg kan het nog fris zijn), stevig schoeisel en een verrekijker zullen het kijkgenot verhogen. Er is één leenkijker beschikbaar.

Toegankelijk met rolstoel

Nee

Kosten

Kosten € 2,50 per persoon (bijdrage aan onderzoeken naar flora & fauna) ter plaatste contant te voldoen.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving