Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Door Marcel Boer
VBN NM VBWZ

VAAREXCURSIE: Doortrekkers en overwinteraars

In november is nog steeds kans op doortrekkende vogels afkomstig uit Noordoost Europa wanneer daar de vorst invalt. Maar in deze tijd zijn al veel andere vogels uit Noordoost Europa aanwezig die hier overwinteren. Smienten, Wulpen, Watersnippen, Goudplevieren, Kieviten, Futen, Meeuwen-, Eenden- en Ganzensoorten. Maar ook Blauwe Reiger, Grote Zilverreiger, Slechtvalk, Blauwe Kiekendief, Buizerd en Torenvalk.

Het natuurmonument Wormer- en Jisperveld is een prachtig ongerept veenweidelandschap. Duizenden eilandjes, veel water, bos en riet maken het een eldorado voor duizenden weide-, moeras- en watervogels. Deze natuur kunt u van nabij beleven met een vaarexcursie.

Aanmelden

Details

Activiteit

Vaarexcursie

Organisatie

Vogelbescherming Nederland

Onderwerp

vogeltrek

Doelgroep

Kinderen/gezinnen

Startpunt

Ned Benedictweg Zaanstad
Het adres van de Poelboerderij is Veerdijk 106, 1531 MB te Wormer.
Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde NS-station is Wormerveer. Vanaf station Wormerveer is de Poelboerderij alleen te bereiken met de buurtbus richting Oost-Knollendam. Uitstappen op de Veerdijk voor Scheepswerf Bijdam. Via deze werf loopt u naar de Poelboerderij. Let op: de dienstregeling van de buurtbus is beperkt. Bel voor meer informatie 0900-92 92 of www.9292ov.nl. U kunt ook lopen vanaf het station, geschatte wandeltijd 20 minuten.
Met eigen vervoer: Vanaf Amsterdam neemt u de A8. Voorbij het knooppunt Zaandam gaat deze over in de N246. U blijft de N246 volgen tot de afslag Wormer en Jisp. Hier slaat u rechtsaf de Prins Clausbrug over. Na de brug slaat u linksaf richting Oost- Knollendam. 20 meter voor het einde van de afslag gaat u rechtsaf het parkeerterrein van
de Poelboerderij op

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Tips

 • Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn.
 • Warme en waterdichte kleding wordt aanbevolen.
 • Neem zo mogelijk een verrekijker mee.
 • Tijdens de excursies behandelt de gids thema’s uit het nieuwe boek” Wat maakt vogels zo interessant”. In dit boek zijn in vogelvlucht bijzondere biologische en ecologische aspecten over vogels samengevat. Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze? Kunnen vogels ruiken? Welke vogels zingen en welke niet? En waarom zingen ze? Hebben vogels emoties en zelfbewustzijn? Hoe doen ze het? En hoe vaak? Het wat, hoe en waarom over o.a. vliegen, zintuigen, gedrag, zang, foerageren, leefgebieden, de vogeltrek en de voortplanting is wat vogels zo interessant maakt. Dit boek is voor euro 17,95 verkrijgbaar bij de Vogelbescherming Nederland, bezoekerscentrum voor het W&J Veld; “de Poelboerderij” en de boekhandel.

Houd rekening met de volgende voorwaarden i.v.m. COVID-19 voor u zich aanmeld:

 • Houd u aan – en blijf op de hoogte van - de regels van de Rijksoverheid
 • Verkouden en/of koorts? Graag zien wij u later in goede gezondheid terug
 • Kom het liefst met eigen vervoer. Reist u met het openbaar vervoer? Draag in trein en/of bus een mondkapje!
 • Neem niet deel met meer dan 3 personen (incl. kinderen)
 • Geef elkaar de ruimte. Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar
 • Spreek elkaar erop aan als u zich niet prettig voelt bij een situatie
 • Maak geen gebruik van elkaars optiek

Kosten

€ 15,00 per persoon
Dankzij uw deelnamebedrag kunnen wij het onderhoud en de kosten van de benodigde boten betalen. Wegens corona maatregelen is er voor slechts 10 i.p.v. 25 personen plaats in de boot. Voor kinderen is deze vaartocht minder geschikt omdat ze dan 2 uur lang op een plaats moeten stil zitten.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving