Alle activiteiten

Door Diederik Leutscher

Voorjaar op de Veluwe

Aan de westkant van de Veluwe vlakbij Ede liggen de Edese- en Ginkelse heide, gescheiden van elkaar door de N224. Een groots en weids landschap dat bijna on-Nederlands aandoet, omringd door veluws bos. Helaas staat de kwetsbare heide onder druk, u heeft het stikstofverhaal vast meegekregen. Ook hier is het stikstofprobleem waar te nemen in de vorm van vergrassing en een teruglopend aantal soorten. We zullen wellicht iets meer ons best moeten doen en geduld moeten hebben, maar er is gelukkig nog genoeg te genieten en dat gaan we doen!

Op de Edese heide gaan we een mooie wandeling maken en zullen we vooral aandacht besteden aan de heideliefhebbers zoals veldleeuwerik, graspieper, boompieper en boomleeuwerik. Niet de meest kleurrijke soorten, maar des te mooier is hun zang en laat het nou net voorjaar zijn!

We hopen verder op de koekoek die roept vanuit de verte en de roodborsttapuit die op zijn uitkijkpost de boel overziet. Naast de heide letten we goed op de bosrand want misschien vinden we hier nog een gekraagde roodstaart, geelgors of bonte vliegenvanger. Ook het bos laten we niet links liggen. Hier maken we kans op weer andere soorten die zich meer in het bos thuis voelen zoals grote lijster, mezen en misschien horen we zelfs de roep van een zwarte specht.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Onderwerp

Heide en bos

Startpunt

Groot Ginkelseweg 2 Ede
Vlak voor het "Veluwe natuurcentrum" is een grote parkeerplaats waar we verzamelen en starten. Na afloop van de wandeling is normaal gesproken het natuurcentrum open en kan men hier terecht voor een drankje en een snack.

Duur

3.5 uur

Bijzonderheden

We wandelen rustig over een afstand van ca. 7km. Zorg voor goed schoeisel en passende kleding. Op de heide is weinig beschutting, dus denk aan bescherming van zon/wind/regen. Onderweg komen we geen horeca of toiletten tegen, neem zelf wat lekkers mee voor onderweg. Neem ook zelf een verrekijker mee!

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving